Verkkouutiset

Yrittäjät: Postinjakelu kilpailutettava – koulukyydin mukana kirjepostia

Suomen yrittäjien mielestä postinjakelu on avattava kokonaan markkinoiden toteutettavaksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomen yrittäjien mielestä valtion tulee vastata vain postitoiminnan järjestämisestä.

– Paras tapa turvata hyvät ja tehokkaat jakelupalvelut on yksityisen yritystoiminnan varaan rakentuva palveluiden tuotanto. Siksi esitämme, että postinjakelu kilpailutetaan ja riittävän pienissä osissa, jotta myös pienet yrittäjät voivat osallistua siihen, Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Nykyisin postin yleispalveluvelvoite edellyttää, että kirjeet ja pienet paketit on jaettava ja keräiltävä viitenä arkipäivänä viikossa. Postin määrä vähenee vuodessa kymmenellä prosentilla, mikä tarkoittaa 70 miljoonan euron tulojen laskua.

Jotta rahat riittävät postinjakoon, postin on kerättävä tuloja muualta tai valtion on tuettava postia. Tällä hetkellä valtio ei anna rahaa postille, muttei vastaavasti odota siltä myöskään tuottoja.

Suomen yrittäjät antoi lausuntonsa postilaista liikenne- ja viestintäministeriölle tällä viikolla.

Yrittäjät vastustaa markkinoihin puuttumista verovaroin. Tällä hetkellä ongelmana on se, että lakivelvoitteiset tehtävät ja markkinatoiminta sotketaan.

– Hinnoittelun muissa kuin postipalveluissa tulisi olla markkinaperusteista. Se toteutuu parhaiten, kun markkinatoiminta ja lakisääteinen toiminta ovat eri yhtiöissä, kilpailuasioiden päällikkö Satu Grekin Suomen Yrittäjistä sanoo.

Grekinin mukaan henkilö-, tavara- ja postikuljetuksia pitää voida yhdistellä nykyistä tehokkaammin. Tämä todennäköisesti nopeuttaisi nyt takkuilevaa jakelua.

– Esimerkiksi koulukyydin mukana voisi mennä vaikka kirjepostia, Grekin havainnollistaa.

Postilain uudistus on tarkoitus viedä eduskuntaan tämän vuoden kuluessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)