Verkkouutiset

Alexis Tsipras vetoaa: Sanokaa ei uhkavaatimukselle ja kiristykselle

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras kehotti kansaa äänestämään jälleen Kreikalle tarjottuja lainaehtoja vastaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras piti perjantaina iltapäivällä televisiopuheen, jossa hän kehotti kreikkalaisia äänestämään lainanantajien ehdotusta vastaan sunnuntaina Kreikan tukipaketista järjestettävässä kansanäänestyksessä.

Kreikan vasemmistohallituksen uskotaan eroavan, mikäli kansa äänestää Kreikalle tarjotun lainapaketin ehtojen hyväksymisen puolesta. Sekä pääministeri Tsipras että Kreikan valtiovarainministeri Yanis Varoufakis ovat toistuvasti vedonneet ”ei” -äänen puolesta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Moni EU-johtaja on taas varoittanut, että tukipaketin hylkääminen voisi tarkoittaa Kreikan eroa eurosta. Tsipras kiisti väitteen jo keskiviikkona pitämässään televisiopuheessa.

BBC kertoo mielipidemittausten olevan tasaisia. Esimerkiksi kreikkalaisessa Ethos-lehdessä julkaistussa Gallupissa tukipakettia puolsi 44,8 ja vastusti 43.4 prosenttia vastaajista. Samassa yhteydessä kysyttiin myös eurosta. Vastaajista peräti 74 prosenttia haluaisi pysyä eurossa kun taas vain 15 prosenttia palaisi kansalliseen valuuttaan.

”Kehotan teitä sanomaan ei uhkavaatimuksille, kiristykselle ja pelon kampanjalle”, Tsipras totesi perjantaina pitämässään puheessa.

”Aiommeko sanoa kyllä vai ei yhteiskunnan hitaalle kuolemalle”, hän kysyi.

Tsipras vakuutteli kuitenkin myös, että äänestystulos hyväksytään, on se sitten kumpi tahansa.

”Maanantaina olemme kaikki yhdessä”, hän totesi.

Tsipras vaati puheessaan myös 30 prosentin leikkausta Kreikan velkoihin sekä 20 vuoden pidennystä niiden maksuaikaan. Hän perusteli vaatimusta IMF:n raportilla, jossa todetaan Kreikan kaipaavan velkahelpotusta.

Muun muassa Kreikan teollisuusliitto SEV on esittänyt voimakkaan vetoomuksen ”kyllä” -äänen puolesta. SEV:n mukaan Kreikasta saattaa tulla ”uusi Argentiina”, mikäli se ei hyväksy sille tarjottuja ehtoja.

Pahan laman 1990-luvun lopussa ja 2000-luvun alussa kärsineen Argentiinan peso oli pitkään sidottuna Yhdysvaltojen dollariin. Maa ajautui maksukyvyttömyyteen vuonna 2001 ja sen valuutta päästettiin kellumaan. Seurauksena oli katastrofaalinen noin 40 prosentin hintojennousu. SEV:n mukaan Kreikka on nyt samalla tiellä.

Kathimerinin mukaan SEV kehottaa lausumassaan kreikkalaisia äänestämään ”kyllä tuhansien työpaikkojen säilyttämisen ja normaalielämään palaamisen puolesta”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)