Verkkouutiset

Maatalouden tuottajahinnat laskivat viime vuonna

Viime vuonna edullisemmiksi tulivat muun muassa peruna, rehuohra, kaura, tomaatti, maito, turkikset ja siipikarja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Maatalouden tuottajahinnat laskivat Tilastokeskuksen mukaan 3,9 prosenttia loka-joulukuussa vuotta aiempaan verrattuna. Eniten hintojen laskuun vaikutti perunan, turkisnahkojen ja maidon halpeneminen.

Tuottajan saama perunan hinta oli viidenneksen heikompi edellisvuoteen nähden, jolloin erittäin heikko satovuosi nosti perunan hintaa. Vaikka perunaa on varastossa normaalivuotta vähemmän, on hinta pysynyt alhaalla.

Koko viime vuoden aikana laskivat turkisnahkojen hinnat kymmenisen prosenttia.

Maidon hinta puolestaan jäi neljä prosenttia edellisvuotta alhaisemmaksi. EU:n maitokiintiöiden poistamista seurannut ylituotanto sekä Venäjän tuontirajoitukset ovat Tilastokeskuksen mukaan laskeneet maidon maailmanmarkkinahintoja. Vuoteen 2013 verrattuna maidon hinta oli viime vuonna Suomessa laskenut viidenneksellä.

Kasvituotteiden tuottajahinnat laskivat viime vuonna 4,1 prosenttia. Perunan lisäksi, erityisesti rehuohran ja kauran hinta laski. Vihannesten hinnat sen sijaan nousivat keskimäärin vajaat 3 prosenttia, vaikka muun muassa tomaatin hinta laski.

Lihan ja eläintuotteiden 3,8 prosentin hinnan laskuun vaikutti turkisten lisäksi maidon halpeneminen. Siipikarjan lihaa lukuun ottamatta lihan tuottajahinnat kuitenkin kallistuivat hieman.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)