Verkkouutiset

Outoa keskustelua paikallisesta sopimisesta: ”velvollisuudet ovat samat, oikeudet eivät”

Keskustelu paikallisesta sopimisesta on välillä kummallista, päivittelee johtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä blogissaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Janne Makkula toteaa palkansaajajärjestöjen korostavan sitä, että työnantajaliittoihin kuulumattomilla eli ns. järjestäytymättömillä yrityksillä on oltava samat velvollisuudet kuin järjestäytyneillä yrityksillä. Järjestöjen mukaan yhdenvertaisuuteen ei siis riitä, että vain oikeudet olisivat tasapainossa.

– Sama ajattelumalli on päätynyt myös hallituksen paikallisen sopimista koskevaan linjaukseen, jonka ensimmäisen kohdan mukaan järjestäytymättömät työnantajat on saatettava samalle viivalle kuin järjestäytyneet koskien sekä oikeuksia että velvollisuuksia, hän kirjoittaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Makkula kysyy, mitä ovat ne velvollisuudet, joita vain työnantajaliittoihin kuuluvat yritykset joutuvat noudattamaan, mutta jotka eivät ulottuisi järjestäytymättömiin yrityksiin?

– Vastaus: sellaisia ei ole. Velvollisuus noudattaa työlainsäädäntöä ei riipu siitä, kuuluuko työnantaja liittoon vai ei. Samat säännökset koskevat kaikkia työnantajia, Makkula selventää.

– Työnantajaliittoon kuulumattomat yritykset joutuvat noudattamaan myös työehtosopimusten määräyksiä pilkulleen, hän jatkaa.

Makkula kirjoittaa, että todella outona näyttäytyy siten keskustelu, jossa järjestäytymättömille yrityksille vaaditaan samoja velvollisuuksia kuin järjestäytyneille yrityksille.

– Velvollisuudet ovat jo samat. Oikeudet eivät ole.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)