Outoa keskustelua paikallisesta sopimisesta: "velvollisuudet ovat samat, oikeudet eivät"

Keskustelu paikallisesta sopimisesta on välillä kummallista, päivittelee johtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä blogissaan.

  • allekirjoittaa sopimus

    "Työnantajaliittoon kuulumattomat yritykset joutuvat noudattamaan myös työehtosopimusten määräyksiä pilkulleen."

    ()

Janne Makkula toteaa palkansaajajärjestöjen korostavan sitä, että työnantajaliittoihin kuulumattomilla eli ns. järjestäytymättömillä yrityksillä on oltava samat velvollisuudet kuin järjestäytyneillä yrityksillä. Järjestöjen mukaan yhdenvertaisuuteen ei siis riitä, että vain oikeudet olisivat tasapainossa.

– Sama ajattelumalli on päätynyt myös hallituksen paikallisen sopimista koskevaan linjaukseen, jonka ensimmäisen kohdan mukaan järjestäytymättömät työnantajat on saatettava samalle viivalle kuin järjestäytyneet koskien sekä oikeuksia että velvollisuuksia, hän kirjoittaa.

Makkula kysyy, mitä ovat ne velvollisuudet, joita vain työnantajaliittoihin kuuluvat yritykset joutuvat noudattamaan, mutta jotka eivät ulottuisi järjestäytymättömiin yrityksiin?

– Vastaus: sellaisia ei ole. Velvollisuus noudattaa työlainsäädäntöä ei riipu siitä, kuuluuko työnantaja liittoon vai ei. Samat säännökset koskevat kaikkia työnantajia, Makkula selventää.

– Työnantajaliittoon kuulumattomat yritykset joutuvat noudattamaan myös työehtosopimusten määräyksiä pilkulleen, hän jatkaa.

Makkula kirjoittaa, että todella outona näyttäytyy siten keskustelu, jossa järjestäytymättömille yrityksille vaaditaan samoja velvollisuuksia kuin järjestäytyneille yrityksille.

– Velvollisuudet ovat jo samat. Oikeudet eivät ole.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.