Verkkouutiset

Suomen Pankki: Kysyntää tukevalle finanssipolitiikalle on vain vähän tilaa

Talouden ennustetaan elpyvän euroalueella, mutta rakenneuudistuksia tarvitaan ja kysyntää tukevalle valtion finanssipolitiikalle on vain rajoitetusti tilaa, kertoo Suomen Pankki.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Euroalueen vaimean hintakehityksen takia Euroopan keskuspankin EKP:n neuvosto päätti tammikuussa laajentaa arvopapereiden ostot julkisen sektorin velkapapereihin.

– Rahapoliittisilla päätöksillä ja tehdyillä toimilla on jo ollut selkeitä, myönteisiä vaikutuksia talouden näkymiin, kertoo Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen tiedotteessa.

Hän puhui asiasta keskiviikkona Euro & talous -julkaisun tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

Euroalueen markkinakorot ovat Suomen Pankin mukaan laskeneet ja inflaatio-odotusten vaimeneminen on katkennut. Yritysten ja kotitalouksien rahoitusolot ovat kokonaisuudessaan keventyneet. Myös rahan määrän ja luotonannon kehitys on vahvistunut.

Suomen Pankin mukaan talouden elpymisen ennustetaan vahvistuvan, ja inflaation vähitellen nopeutuvan euroalueella. Toisaalta huomattava velkaantuminen pitää yllä painetta velan lyhentämiseen ja heikentää kysyntää.

Kevyt rahapolitiikka saattaa myös aiheuttaa joillakin markkinoilla ja alueilla tasapainottomuuksia. Liikanen muistuttaakin, että talouden tasapainoisen kehityksen turvaaminen edellyttää jäsenvaltiolta riittäviä vakausvälineitä ja valmiutta niiden käyttöön.

Lisäksi euroalue tarvitsee Liikasen mukaan rakenneuudistuksia erityisesti tuote- ja työmarkkinoilla. Tämä korostuu erityisesti niissä maissa, joissa työikäisen väestön määrä ei enää kasva tai supistuu.

Sen sijaan kysyntää tukevalle finanssipolitiikalle on Suomen Pankin mielestä vain rajoitetusti tilaa, jos valtion budjetti on ollut pitkään alijäämäinen ja pitkän aikavälin kasvunäkymät ovat heikot.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)