Verkkouutiset

Raaka-aineiden ennustetaan kallistuvan, raakaöljy kärjessä

Raaka-aineiden hinnat kääntyvät tänä ja ensi vuonna lievään nousuun Euroopan ennustelaitosten liiton tuoreen raportin mukaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Euroopan ennustelaitosten liiton AIECE:n raaka-aineryhmän tuoreen raportin mukaan raaka-aineiden hinnat kääntyvät tänä ja ensi vuonna lievään nousuun, kertoo Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla tiedotteessaan.

Eniten nousevat energiaraaka-aineiden hinnat. Raakaöljyn hintaan kohdistuu nousupaineita, koska nykyinen matala hinta lisää kysyntää mutta vähentää amerikkalaisen liuskeöljyn tuotantoa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Raakaöljyn barrelihinnan arvioidaan asettuvan pitkällä aikavälillä 70 – 75 dollarin haarukkaan. Hintojen ei kuitenkaan uskota ylittävän 100 dollaria barrelilta, koska silloin liuskeöljyn tuotannon kasvu johtaisi ylitarjontaan.

Kivihiilen hinnan ennakoidaan alenevan, sillä tuotantokapasiteettia on AIECE:n mukaan lisätty runsaasti Kiinan viime vuosikymmenellä voimakkaasti kasvaneen kysynnän vuoksi.

Värimetallien hintojen odotetaan vähitellen kääntyvän nousuun. Useimpien värimetallien hinnat ovat lähellä tuotantokustannuksia, joten niiden lasku on AIECE:n mielestä epätodennäköistä.

Rautamalmin hinnan odotetaan pysyvän pitkään alhaisena, sillä sen kysyntä kasvaa hitaasti, mutta tarjonta on voimakkaassa nousussa erityisesti Australiassa.

Maailman teräsmarkkinoilla on edelleen liikaa kapasiteettia, esimerkiksi rakennusteräksen hintojen odotetaan notkahtavan tänä vuonna 10 prosenttia. Vaikka Kiinassa suljetaan vanhoja ja tehottomia terästehtaita, aiemmat suuret investoinnit tuovat markkinoille uutta tuotantokapasiteettia.

Pitkäkuituisen havusellun hinnan odotetaan alkuvuoden laskun jälkeen kääntyvän hienoiseen nousuun euroalueen ja Yhdysvaltojen talouskasvun vahvistuessa. Ensi vuodelle ennakoidaan kolmen prosentin nousua.

Sahatavaran hintojen odotetaan tänä ja ensi vuonna alenevan, koska markkinoilla on liikatarjontaa. Ensi vuonna hintojen odotetaan kuitenkin elpyvän.

Viljojen markkinatilanteen ennakoidaan tasapainottuvan, ja joidenkin viljojen osalta kysyntä saattaa jopa ylittää tuotannon. Tänä vuonna hintojen odotetaan alenevan 12 prosenttia, mutta nousevan hieman ensi vuonna.

AIECE:n raaka-aineryhmä arvioi lisäksi, että kahvin hintojen viimeaikainen lasku on ollut liian nopeaa, joten hinnoissa on nousuvaraa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)