Verkkouutiset

Sijoittajat odottavat hallitukselta selvitystä pääomatuloveroista

Pörssisäätiön mukaan sijoittajat toivovat hallitukselta pienten pörssiosinkojen verovapautta ja sijoitussäästötiliä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri kertoo säätiönsä blogissa, että hän näkee pienten pörssiosinkojen verottomuuden kansantaloudelle edullisena tapana kannustaa kotitalouksia sijoittamaan talletusvaroja osakkeisiin.

Valtiovarainministeriön vero-osaston ylijohtajan Terhi Järvikareen johtama työryhmä kuitenkin arvioi raportissaan viime talvena, ettei pienten osinkojen verovapautta ole perusteltua ottaa käyttöön.

Työryhmän mukaan osinkoverotuksen sääntely ja hallinnointi tulisi monimutkaiseksi, eikä verovapaudella olisi ilmeistä ja välitöntä merkitystä kotimaisen talouskasvulle, kotitalouksien taloudellisen aktiivisuudelle tai sijoitusaktiivisuudelle.

Lounasmeren mielestä perustelut kielteisen päätöksen taustalla olivat osittain ideologisia ja teknisiä. Hänen mielestään muutos voidaan tehdä, mikäli poliittista tahtoa on, vaikka se lisäisi Verohallinnon hallinnollista taakkaa.

Sijoitus- ja konsulttiyhtiö Cardia Investin toimitusjohtaja Tom Lindström puolestaan muistuttaa, että pääomatuloverosta on vuosien saatossa muodostunut varsinainen tilkkutäkki, jossa samankaltaisia sijoituksia ja tuloja saatetaan kohdella hyvin eri tavalla verotuksessa.

Hänen mielestään yksinkertaisin ratkaisu olisi sijoitustili, jota verotettaisiin vasta varoja nostettaessa. Veroja maksettaisiin tuotoista eikä monimutkaisia järjestelmiä tarvittaisi. Hän ehdottaa, että käyttöön voitaisiin ottaa uudestaan pitkäaikaissäästötilit, joiden nostoikärajat olisi alennettu.

Valtiovarainministeriö on asettanut kesäkuussa työryhmän selvittämään sijoitustuotteiden verotusta. Lounasmeri pitää kuitenkin työryhmän tehtävää liian kapeana.

– Vähintään pitäisi aloittaa hallitusohjelmassa luvattu laaja selvitys pääomatuloverotuksesta ja omaisuuden verotuksesta. Tämän voisi lanseerata ensi viikolla budjettiriihessä, Lounasmeri vaatii.

(Korjaus: Lisätty toiseksi viimeinen kappale, ja viimeisessä kappaleessa mainittiin Lounasmeren sijaan virheellisesti Lindström.)

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)