Verkkouutiset

Yksisarvisten häviö: Kuinka teknologiakupla voi synnyttää pörssiromahduksen

Teknologiakupla saattaa puhjeta pian.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Teknologia-alan startup-yhtiöistä puhuttaessa on alettu käyttää uutta termiä: unicorn eli yksisarvinen. Se tarkoittaa yli miljardin arvoista yksityistä startup-yhtiötä, joka kasvaa eksponentiaalisesti ja jonka arvo on yli miljardi dollaria.

Business Insiderin mukaan yksisarvisten pitäisi olla harvinaisia, mutta tähän mennessä niitä on löydetty jo ainakin sata. Määrä on saanut asiantuntijat sille kannalle, että kyseessä on eräänlainen teknologiakupla. Kuplan arvellaan olevan seurausta siitä, että Yhdysvaltain, Euroopan ja Englannin keskuspankit ovat pitäneet ohjauskoron hyvin matalalla hyvin pitkään.

Matala ohjauskorko on tehnyt rahan lainaamisesta halpaa ja sijoittajat ovat pystyneet laittamaan rahaa projekteihin, jotka muuten eivät olisi saaneet rahoitusta. Tuottoisimpia tällä lailla syntyneitä yhtiöitä ovat tällä hetkellä 40 miljardin dollarin arvoinen yksityinen taksipalvelu Uber ja 25,5 miljardin dollarin arvoinen majoituspalveluja tarjoava Airbnb.

Asiantuntijoiden mukaan on kuitenkin näkyvissä merkkejä siitä, että keskuspankit aikoisivat jälleen nostaa ohjauskorkoja. Yhdysvaltain ja Britannian keskuspankit ovat todenneet, että niiden hallinnoimat markkinat Yhdysvalloissa ja Euroopassa ovat niin terveellä pohjalla, että odotettavissa on inflaatio. On todennäköistä, että ohjauskorkoa nostetaan inflaation peittoamiseksi.

Ohjauskoron nouseminen tarkoittaisi muutoksia teknologia-alan startup-yhtiöiden rahoituksessa, kun sijoittajat eivät voisi enää saada rahaa matalalla korolla, saati nollakorolla.

Avalon ventures-yhtiön perustaja Kevin Kinsella arvelee, että korkeampi ohjauskorko puhkaisisi teknologiakuplan, joka hänen mukaansa on ”suurin teknologiakupla, mikä meillä on koskaan ollut”. Kinsellan mukaan sijoittajat vetäisivät rahansa julkisilta osakemarkkinoilta ja sijoittaisivat sen sijaan arvopapereihin.

– Jos sinulla on rahaa kuivumassa tyhjiin julkisilla pääomamarkkinoilla, se väistämättä vaikuttaa yksityisiin pääomamarkkinoihin, hän toteaa.

Kinsellan mukaan yksityisille pääomasijoittajille tulee ongelmia, sillä he tulevat olemaan jumissa teknologia-alan startup-yhtiöihin tekemiensä suurten sijoitusten kanssa. Kinsella kutsuu tätä likviditettikriisiksi.

Hän arvelee, että teknologiakupla on nyt saavuttanut huippunsa.

– Ohjauskorko sen todennäköisesti keikauttaa nurin. Tämä on kuin aikainen varoitusmerkki, jyrinää kaukaisuudessa ja pian tulee päältä jyräävä juna tai maanjäristys, rakennukset romahtavat, Kinsella arvelee.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)