Verkkouutiset

Tulevaisuus nähdään yhä synkkänä, vaikka luottamus talouteen kohentunut

Kuluttajien luottamus talouteen on vahvistunut vuodentakaisesta. Näkemys työttömyydestä pysyi kuitenkin synkkänä, vaikka työttömyyden vähenemiseen seuraavan vuoden aikana uskotaan aiempaa enemmän.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kuluttajien luottamusindikaattori oli Tilastokeskuksen mukaan heinäkuussa 9,4, kun se kesä- ja toukokuussa oli 8,7. Vuosi sitten heinäkuussa luottamusindikaattori sai arvon 5,0. Luottamusindikaattorin pitkän ajan keskiarvo on 12,1.

Oman taloutensa kohentumiseen luotti heinäkuussa 24 prosenttia kuluttajista ja 14 prosenttia pelkäsi taloutensa huononevan vuoden kuluessa. Vastaavat osuudet olivat sekä kuukautta että vuotta aiemmin 25 ja 14 prosenttia.

Kuluttajista 35 prosenttia uskoi, että Suomen taloustilanne paranee seuraavan vuoden aikana. 23 prosenttia puolestaan arvioi maamme talouden huononevan. Vastaavat osuudet vuosi sitten 26 ja 32 prosenttia.

Kuluttajista työttömyyden vähenemiseen uskoi heinäkuussa 18 prosenttia kuluttajista. 45 prosenttia arvioi työttömyyden lisääntyvän. Vuosi sitten luvut olivat 11 ja 59 prosenttia.

Kuluttajista 41 prosenttia piti heinäkuussa kestotavaroiden ostamista kannattavana. Vuoden sisällä 15 prosenttia kotitalouksista aikoi joko melko tai hyvin varmasti ostaa auton ja seitsemän prosenttia asunnon. Kotitalouksista 18 prosenttia suunnitteli käyttävänsä rahaa asuntonsa peruskorjaamiseen vuoden kuluessa.

Heinäkuussa 53 prosenttia kuluttajista piti ajankohtaa hyvänä säästämiselle. Kotitalouksista 63 prosentilla oli jäänyt rahaa säästöön ja 75 prosenttia uskoi pystyvänsä säästämään seuraavan vuoden aikana.

Lainan ottamisen arvioi heinäkuussa kannattavaksi 58 prosenttia kuluttajista. Kotitalouksista 12 prosenttia suunnitteli ottavansa lainaa vuoden sisällä.

Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajabarometriin, jota varten haastateltiin 1.–19. heinäkuuta 1217 Suomessa asuvaa henkilöä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)