Verkkouutiset

Kreikan Aleksis Tsipras ajaa nyt uudistuksia saadakseen velkahelpotukset

Aleksis Tsiprasin toinen hallitus aikoo muun muassa leikata eläkkeitä edelleen osoittaakseen sitoutumistaan uuteen velkaohjelmaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kreikan vasemmistolainen pääministeri Aleksis Tsipras aikoo kiirehtiä lainsäädäntöuudistusten kanssa. Tavoitteena on päästä sopimaan velkahelpotuksista tämän vuoden loppuun mennessä.

Hän on pyytänyt ministereitään valmistelemaan rahoittajien vaatimat kiireellisimmät lakiesitykset jo ensi viikoksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Syriza-puolueen jo toiseen vaalivoittoon samana vuonna vieneen Tsiprasin toinen hallitus sai aikaisin torstaiaamuna ensimmäisen luottamuslauseensa parlamentissa.

Tsiprasin on Kathimerinin mukaan tarkoitus kutsua koolle Syriza-puolueen keskuskomitean kokous lauantaille tai sunnuntaille, missä hän aikoo hakea hyväksynnän uudistuksille.

Uudistuksiin sisältyy suljettujen ammattikuntien säädösten purkaminen, Kreikan alueellisten lentokenttien yksityistäminen ja toimet veronkierron välttämiseksi. Toiseen uudistuspakettiin sisältyisivät eläkejärjestelmän uudistukset ja maanviljelijöiden verojen korotukset.

Kreikan hallitus aikoo myös leikata yli 1000 euroa kuukaudessa ylittäviä eläkkeitä jo ensi vuonna.

IMF haluaa helpotukset

Tsiprasin asema vahvistui selvästi syyskuun parlamenttivaaleissa. Tiukimmat vasemmistolaiset lähtivät ennen vaaleja Syrizasta ja perustivat oman Kansan yhtenäisyys -puolueen. Se ei ylittänyt äänikynnystä ja putosi parlamentista. Nyt kun Tsipras on peitonnut äänekkäimmät talouskuria vastustavat kriitikkonsa, hän voi ryhtyä taisteluun velkahelpotusten puolesta.

Euroopan unioni on sitoutunut harkitsemaan velkahelpotuksia laina-aikojen pidennysten ja korkohelpotusten muodossa, jos Kreikan rahoittajien ensimmäinen väliarvio on positiivinen.

Kansainvälinen valuuttarahasto taas pitää velkahelpotuksia edellytyksenä sille, että se liittyy mukaan kolmanteen tukiohjelmaan, kun sen toinen ohjelma päättyy. Euroopan komissio, Euroopan keskuspankki (EKP), IMF ja Euroopan vakausmekanismi (EVM) suorittavat väliarvionsa marraskuussa.

Tsiprasin hallituksen kaikki toimet tähtäävät siihen, että väliarviosta tulee positiivinen, sillä velkahelpotukset ovat Kreikan taloudelle keskeinen käänne sijoittajien luottamuksen palauttamisessa maahan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)