Verkkouutiset

Kiinteistöliitto: Asuntotarjonta riippuu yksityisten ihmisten ja sijoittajien halusta investoida rakentamiseen

Onnistuminen asuntotarpeen kattamisessa riippuu Kiinteistöliiton toimitusjohtajan Harri Hiltusen mielestä voimakkaasti yksityisistä investoinneista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Asuntotarjonnan ja rakentamisen toteutuminen on Kiinteistöliiton toimitusjohtajan Harri Hiltusen mukaan voimakkaasti kiinni siitä, että yksityiset ihmiset ja yksityiset sijoittajat haluavat sijoittaa asuntorakentamiseen.

– Jos yksityisiä investointeja ei tule, näen epärealistisena kuvitella, että Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit lisäisivät omaa omistukseensa tulevaa vuokra-asuntotuotantoa vastaavalla summalla, hän totesi toimittajatapaamisessa keskiviikkona Helsingissä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Hiltunen muistutti, että asuntotarpeen kattamiseen tarvittaisiin valtava määrä rahaa. Pelkästään Helsingin seudulla yksityinen investointitarve asuntoihin olisi 2,3 miljardia euroa vuodessa.

Vaihtoehtona hänen mukaansa on tietysti, että valtio ryhtyisi pääomittamaan ja järjestämään lainoja. Hän kuitenkin muistutti, että julkiseen vuokra-asuntotuotantoon tarvitaan aikamoinen määrä valtion lainanottoa tai takauksia.

– Kyllä kokonaisuuden kannalta on tärkeää, miten yksityiset taloudet ja perheet näkevät, että uskallanko ostaa asunnon, uskallanko rakentaa asunnon tai uskallanko sijoittaa asumiseen, hän sanoi.

Tonttien hintoja alentamalla eivät asunnot halpene

Hiltunen painotti lisäksi, että asuntojen hinta määräytyy kilpailutilanteessa kysynnän ja tarjonnan mukaan. Viime kädessä hyvin ratkaisevaa on tilanne markkinoilla.

Tonttien hintoja alentamalla ei hänen mielestään saada myytävien asuntojen hintoja laskuun, sillä markkinoilla asunnot myydään siihen hintaan, millä ne menevät kaupaksi.

– Miksi rakennusliike tyytyisi alempaan katteeseen sen takia, että se sai tontin alennuksella, jos markkinoilta pystyy saamaan korkeamman hinnan, hän totesi.

Jos tarjontaa saadaan kunnolla lisää ja kilpailua tarjontaan, niin se voi hänen mukaansa vaikuttaa niihin hintoihin. Samalla kannattaa hänen mielestään kysyä, minkälaisia asuntoja pitää tuottaa.

Yhden ja kahden hengen ruokakuntien määrä kasvaa koko maassa kasvaa hänen mukaansa erittäin voimakkaasti, ja suuri osa kasvusta kohdistuu kaupunkikeskuksiin.

Asuntojen kysyntä on ollut voimakasta ja se on kohdistunut yksiöihin, mikä näkyy pienten asuntojen vuokratason nousuna.

– Tarjontaa ei kuitenkaan ole tullut markkinoille uudistuotannon kautta läheskään kysyntää vastaavaa määrää, Hiltunen muistutti.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)