Verkkouutiset

Näin tuotannon siirtyminen Kiinaan aiheutti finanssikriisin Yhdysvalloissa

Taloustieteilijöiden mukaan Kiinan tuonnin lisääntymisellä oli keskeinen rooli edellisen finanssikriisin rakentumisessa ja työpaikkojen katoamisessa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ennen vuonna 2008 alkanutta suurta taantumaa kotitalouksien velka kasvoi huomattavan nopeasti ennen kaikkea Yhdysvalloissa. Samaan aikaan tuonti Kiinasta kasvoi huomattavasti ja työpaikkoja siirtyi Kiinaan.

Tutkijaryhmä on nyt osoittanut, että nämä kaksi eri ilmiötä liittyvät toisiinsa.

Arvostetun MIT-yliopiston taloustieteen professorit Jean-Noël Barrot ja apulaisprofessori Erik Loualiche sekä New Yorkin Fedin ekonomisti Matthew Plosser ja Bocconin yliopiston apulaisprofessori Julien Sauvagnat esittävät hypoteesin, että Yhdysvaltojen kotimaisen tuotannon korvautuminen Kiinan tuonnilla lisäsi luoton kysyntää kyseisillä aloilla.

Tutkijaryhmä on selvittänyt hypoteesia tutkimalla kotitalouksien luottoja ja tuontidataa.

Tutkijoiden mukaan Kiinan tuonti kasvoi erityisesti halpojen tuontikustannusten aloilla. Tutkijat selvittivät seuraavaksi työllisyyden muutoksia työssäkäyntialueilla, joilla on kyseisen alan työpaikkoja.

Matalien tuontikustannusten alojen työssäkäyntialueilla työttömyys kasvoi selvästi verrattuna korkeiden tuotantokustannusten työssäkäyntialueisiin vuosina 2000–2007.

Tutkijat havaitsivat, että tuontikustannukset olivat tilastollisesti merkitsevällä tasolla yhteyksissä kotitalouksien velkatasoon sekä velan ja tulojen suhteeseen.

Tutkimuksen mukaan velan kasvu kohdistui erityisesti kiinnitettyihin asuntoihin liittyviin luottoihin ja luottokorttiluottoihin. Tämä on yhteydessä sellaisiin kotitalouksiin, jotka lisäävät velkaa ylläpitääkseen kulutusta.

Tutkimus osoittaa, että asuntokiinnityksiin liittyvät luotot olivat suurimpia niillä alueilla, joilla asuntojen hinnat kasvoivat.

Tutkijat havaitsivat myös, että taantuman alettua vuosina 2008–2010 pahiten kärsivät ne alueet, joihin kohdistui eniten tuonnin kasvua.

Tutkijat päättelevät, että velan kasvu kohdistui sellaisiin työntekijöihin, jotka ovat olettaneet muutoksen työolosuhteissa olevan väliaikainen eli ennen kaikkea korkeasti koulutettuihin ihmisiin, joilla on paremmat mahdollisuudet vaihtaa työpaikkaa. Osittain kyse saattoi olla myös siitä, että kotitaloudet halusivat ylläpitää kulutustasoaan huolimatta siitä, että ovat olleet tietoisia työttömyyden pysyvyydestä.

Tutkijat toteavat, että Kiinan tuonnin ja kotitalouksien velkaantumisen välinen yhteys on tähän saakka jäänyt melko huomiotta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)