Verkkouutiset

Suomi veti 20 vuotta vaikeaa prosessia, nyt Kazakstan on viimein WTO:n jäsen

Kazakstanin liittyminen Maailman kauppajärjestöön WTO:hon on saatu päätökseen Suomen johdolla 20 vuotta kestäneen prosessin jälkeen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok.) pitää liittymistä Suomelle tärkeänä. Hänen mukaansa Kazakstanin liittyminen antaa yhä paremmat mahdollisuudet Suomen ja Kazakstanin väliselle taloudelliselle yhteistyölle.

– Tämä on juurikin valtion rooliin kuuluvaa, yrityksiä hyödyttävää kaupan vapauttamista ja Team Finland -työtä käytännön tasolla. Suomi on antanut prosessiin näkyvän panoksen, mikä on kasvattanut Suomen tunnettuutta Kazakstanissa, Toivakka kertoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Suomi toimi Kazakstanin WTO-liittymisprosessin puheenjohtajana koko prosessin 20-vuotisen historian ajan.

– Prosessi oli vaikea ja loppuvaiheessa mutkikas muun muassa Kazakstanin Euraasian talousunionin jäsenyyden vuoksi, kertoo WTO-liittymisen puheenjohtajana yhteensä kahdeksan vuotta toiminut ulkoasiainneuvos Vesa Himanen ulkoministeriön tiedotteessa.

Ulkoministeriön mukaan lopputulos on kuitenkin arvioitu erinomaiseksi. Esimerkiksi tullit sidottiin matalalle tasolle.

Himasen mukaan prosessin merkitys on siinä, että liittymisen myötä WTO:n monenkeskinen kauppajärjestelmä laajeni kattamaan yhden uuden merkittävän alueen ja liittyminen osaltaan purkaa kaupalta esteitä.

Kazakstanin ja Suomen välinen kauppa on ollut kasvussa, varsinkin tuonti Kazakstanista on kasvanut vauhdilla. WTO-sääntöjen astuminen voimaan selkeyttää ministeriön mukaan kaupankäyntiä, ja tullitasojen sidonta tuo mukanaan ennakoitavuutta.

Kazakstan on WTO:n 162. jäsen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)