Verkkouutiset

Tämä indeksi on ennenkin osoittanut romahduksen – nyt se syöksyy

Kyseistä indeksi on pidetty indikaattorina siitä, että kansainvälisessä taloudessa on tulossa myrskysää.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Baltic Dry -indeksi kertoo, mitä maksaa hyödykkeiden kuten viljan ja teräksen merirahti.

Indeksin hinta romahti ennen vuoden 2008 globaalin finanssikriisin alkamista 12 000 pisteen huippulukemista. Aiemmin sen hinta on romahtanut huippulukemista ennakoiden esimerkiksi vuoden 1987 mustaa maanantaita romahtamalla vuonna 1986. Vuonna 1999 ennen it-kuplan romahdusta indeksin hinta putosi huippulukemista.

Nyt Baltic Dry -indeksi on syöksynyt ennätysalhaisiin lukemiin. Vielä viime vuoden elokuussa indeksi on 1200 pisteessä, mutta nyt hinta on enää noin 360. Viime marraskuussa indeksi alitti ensi kertaa sen historian aikana 500:n rajapyykin.

Kriitikot sanovat, että indeksin ennätysalhaiset lukemat johtuvat siitä, että raaka-ainetta kuljettavien rahtialusten määrä laivaliikenteessä on lisääntynyt tuntuvasti viime vuosina – ja kun kysyntä ei tällä hetkellä kasva vastaavasti, syntyy ylitarjontaa, mikä pudottaa hintoja.

Toisaalta Baltic Dry -indeksi on korreloinut vahvasti muutaman kuukauden viiveellä maailmankaupan volyymin vaihteluiden kanssa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)