Verkkouutiset

EK:n Häkämieheltä tiukka ”ei” verojen korotuksille, lisäsopeutus kokonaan säästöillä

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) toimitusjohtaja Jyri Häkämiehen viestin hallituksen kehysriiheen voi tiivistää muutamaan teesiin: ei verojen korotuksia, talouden lisäsopeutus kokonaan säästöjen kautta ja yritysten toimintaedellytykset turvattava työllisyyden kohentamiseksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Jatkuvilla veronkorotuksilla lannistetaan yritteliäisyyttä ja karkotetaan investointeja. Pahinta myrkkyä työpaikoille ja investoinneille olisi tässä tilanteessa se, että hallitus turvautuisi vielä uusiin verokorotuksiin, Häkämies sanoi tiistaina.

Hän muistutti, että istuvan hallituksen aikana verorasitus on noussut lähes 3,8 miljardia euroa, kun mukaan lasketaan valtionverotuksen lisäksi kuntaverojen ja sosiaalivakuutusmaksujen nousu.

– Kuntien tehtävät ovat säilyneet pääosin ennallaan, joten leikkaukset valtionavuissa ovat johtaneet velanottoon ja pakottaneet kiristämään myös kunnallisveroa. Kun työeläkemaksut ovat samalla nousseet, se on syönyt edelleen sekä palkansaajien ostovoimaa että yritysten kilpailukykyä, Häkämies muistutti.

Koska talouden tilanne näyttää edelleen hyvin synkältä, kaikki uudet veronkorotukset – niin työhön, yritystoimintaan kuin arvonlisäveroon kohdistuvat – ovat hänen mukaansa tässä tilanteessa ”vaarallisia ja hyydyttävät varmuudella orastavankin talouskasvun”.

Häkämies haluaakin hallituksen tekevän kouriintuntuvat ja uskottavat päätökset jo viime syksyn rakennepakettiin sisältyneistä asioista.

– Lisäksi kaikki uudet talouden sopeuttamistoimet on tehtävä menoja karsimalla, hän vaatii ja kehottaa hallitusta lisäksi pitämään kiinni lupauksestaan, ettei teollisuuden kustannuksia enää lisätä.

Häkämies sanoo olevansa vakavasti huolissaan työllisyysnäkymistä, jos viennin ja talouden käännettä ei ala tulla. Tähän saakka yritykset ovat ikävistä uutisista huolimatta pystyneet pitämään kiinni työntekijöistään paremmin kuin monessa muussa Euroopan maassa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)