Verkkouutiset

Suomalaisyritysten kasvutoiveet kiinni kotimarkkinoissa

Pohjoismaisten pk-yrittäjien odotukset vuoden 2017 näkymistä ovat optimistisia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pk-yrittäjistä 40 prosenttia yrityksestä odottaa liikevaihtonsa kasvavan yli kuusi prosenttia ja 30 prosenttia odottaa työllistävänsä tänä vuonna uusia työntekijöitä.

Suomessa odotukset ovat aavistuksen muita pohjoismaita maltillisemmat, mutta silti selvästi positiiviset. Tutkimustulosten mukaan suomalaisyritykset ovat kuitenkin edelleen selvästi tiukemmin kiinni kotimarkkinassaan kuin pohjoismaiset verrokkinsa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Vahvimmin kasvu-uskoa löytyy Ruotsista, missä 47 prosenttia vastanneista johtajista ilmoitti odottavansa vähintään kuuden prosentin kasvua. Suomen osalta odotukset ovat hieman vaatimattomammat vastaavan luvun ollessa 38 prosenttia. Silti peräti puolet suomalaisista yritysjohtajista ennakoi liikevaihtonsa kasvavan ainakin jonkin verran kuluvan vuoden aikana.

Pohjoismaisista pk-yrityksistä 28 prosenttia ennakoi palkkaavansa lisää työntekijöitä. Korkeimmat odotukset tältä osin ovat Norjassa, missä työntekijämäärän kasvuun uskoi 30 prosenttia yrityspäättäjistä.

Suomessa vastaava luku oli hieman matalampi, mutta kuitenkin 26 prosenttia. Suomalaisvastaajista 69 prosenttia ennakoi pitävänsä työntekijämääränsä ennallaan tämän vuoden aikana.

Pohjoismaisista pk-yrityksistä 18 prosenttia ilmoittaa tähtäävänsä toimintansa laajentamiseen myös ulkomaille. Suomalaisten vastaajien osalta luku oli hieman keskiarvoa korkeampi (20 %).

Tutkimukseen osallistuneilta päättäjiltä tiedusteltiin myös yrityksen nykyisestä vientitoiminnasta. Tältä osin tanskalaiset yritykset ovat selvästi muiden Pohjoismaiden vastaavia aktiivisempia, sillä peräti 27 prosentilla tanskalaisista vastaajista on tällä hetkellä vientiä, kun muissa Pohjoismaissa vastaava luku vaihteli Norjan ja Ruotsin 17 prosentista Suomen 15 prosenttiin.

Yrityksistä 13 prosenttia suunnittelee uusille markkinoille lähtöä tämän vuoden aikana. Tanskalaiset yritykset ovat jälleen aktiivisimpia 16 prosentin harkintaosuudellaan, Norjassa luku on 13 prosenttia, Suomi ja Ruotsi pitävät perää 12 prosentin vastaajaosuuksilla.

Danske Bankin yritysasiakasliiketoiminnasta vastaava johtaja Leena Vainiomäki toteaa, että suomalaisnäkökulmasta tutkimuksen keskeinen anti on yrittäjien lisääntynyt luottamus liiketoiminnan kasvuun ja kannattavuuteen.

– Se, että pk-yritystemme odotukset ovat näinkin lähellä muiden pohjoismaiden vastaavia, on mielestäni erittäin rohkaiseva merkki ja antaa uskoa tälle vuodelle ladattujen kasvutoiveiden saavuttamiseen, hän sanoo.

Suomalaiset pk-yritykset muita passiivisempia vientitoiminnassa

Lisääntyvistä vientipyrkimyksistä huolimatta pk-yritykset näkevät kotimarkkinoiden kehityksen tärkeimmäksi kasvun ajurikseen.

Tutkimuksen vastauksissa tämä korostui erityisesti Suomessa, missä 59 prosenttia vastaajista näki nimenomaan kotimaan markkinoiden kehittymisen ja niille panostamisen tärkeimpänä kasvun mahdollistavana tekijänä. Ruotsissa vastaava luku oli 49 prosenttia, Norjassa 43 prosenttia, kun Tanskassa kotimarkkinat näki tärkeimpänä kasvun ajurina vain 31 prosenttia pk-yrityspäättäjistä.

– Riippuvuus kotimarkkinoista on tyypillistä tämän kokoluokan yrityksille kaikissa Pohjoismaissa. Tutkimustulokset kuitenkin osoittavat, että tällä hetkellä suomalaiset pk-yritykset eivät ole yhtä aktiivisia vientitoiminnassaan kuin ruotsalaiset, norjalaiset tai tanskalaiset verrokkinsa. Tämä lisää yritysten haavoittuvuutta kotimarkkinoilla tapahtuville muutoksille, toteaa Vainiomäki.

Danske Bank kartoitti pohjoismaisten pk-yritysten nykytilannetta ja tulevaisuudennäkymiä kyselytutkimuksessa, joka oli suunnattu tuhannelle vastaajalle, 2-49 henkilöä työllistäville yrityksille kyselyssä

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)