Verkkouutiset

Työttömyys paheni maaliskuussa

Työ- ja elinkeinotoimistoissa oli maaliskuun lopussa yhteensä 315 700 työtöntä työnhakijaa. Se on 28 700 enemmän kuin vuotta aikaisemmin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Työttömien työnhakijoiden määrä väheni kuitenkin helmikuusta 8 100 hengellä. Tiedot ilmenevät työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) työllisyyskatsauksesta.

Nuoria alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli 2 300 enemmän kuin viime vuoden maaliskuussa eli yhteensä 39 300. Nuorten työttömyyksistä päättyi ennen kolmen kuukauden työttömyyttä tammi-maaliskuussa keskimäärin 68,7 prosenttia, mikä on 4,7 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Pitkäaikaistyöttömiä eli yhdenjaksoisesti vähintään vuoden työttömänä työnhakijana olleita oli 86 300, mikä on 18 100 enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Yli 50-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli 118 900 eli 10 100 enemmän kuin edellisenä vuonna samaan aikaan.

Lomautettujen määrä väheni

Koko maassa oli lomautettuna maaliskuun lopussa arviolta 37 000 henkilöä, mikä on 1 000 vähemmän kuin edellisenä vuonna vastaavaan aikaan. Kokoaikaisesti lomautettuja oli yhteensä 29 600 henkilöä, joka on 4 900 enemmän kuin edellisen vuoden maaliskuussa.

Työnantajien ennakkoilmoitukset tulevista lomautuksista ovat sen sijaan lisääntyneet. Ennakkoilmoitusten mukaan on mahdollista, että 15 400 henkilöä lomautetaan lähitulevaisuudessa, mikä on 6 200 enemmän kuin vuosi sitten.

Uudet avoimet työpaikat vähenivät

Uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin TE-toimistoihin maaliskuun aikana 46 500 eli 2 200 vähemmän kuin edellisen vuoden maaliskuussa. Kaikkiaan TE-toimistoissa oli maaliskuussa avoinna 107 600 työpaikkaa, mikä on 200 vähemmän kuin vuosi sitten.

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työllisiä oli maaliskuussa 1 000 enemmän kuin vuotta aiemmin. Työllisyysaste oli 66,7 prosenttia, mikä oli 0,1 prosenttiyksikköä suurempi kuin edellisen vuoden maaliskuussa. Työvoimatutkimuksen mukaan työttömiä oli 252 000, mikä oli 16 000 enemmän kuin vuosi sitten. Työttömyysaste oli 9,5 prosenttia eli 0,5 prosenttiyksikköä suurempi kuin vuotta aiemmin.

Työllisyys heikkenee vielä ennen kesää

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäen mukaan maaliskuun työttömyysaste oli hieman odotettua huonompi, mutta vähän yllättäen työllisten määrä pysyi jotakuinkin ennallaan.

– Työttömyysasteen nousu johtui siis lähinnä työvoiman tarjonnan kasvusta. Toisaalta kyseessä on vain yksittäinen kuukausihavainto ja heikon kotimaisen kysynnän huomioiden työllisyys luultavasti heikkenee vielä ennen kesää.

Piilotyöttömyys ja pitkäaikaistyöttömyys olivat maaliskuussa merkittävästi vuotta aiempaa korkeammalla, eli heikko työmarkkinatilanne uhkaa johtaa myös pitkäkestoisiin ongelmiin.

– Vaikka vienti piristyisi jo lähikuukausina, kotimaisesta kysynnästä riippuvaiset palvelualat ja kauppa kärsivät edelleen heikosta ostovoimasta. Yksittäisenä havaintonakin luvut kertovat silti yllättävänkin vakaasta työmarkkinatilanteesta, kun otetaan huomioon talouden heikko kehitys, Kuoppamäki toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)