Entinen talousjohtaja TE:lle: Nokialla olisi ollut varaa pitää puhelinliiketoiminta

ABB:n palvelukseen siirtyvä Nokian talousjohtaja uskoo, että myös toisenlainen toimintamalli Microsoft-kauppojen kohdalla olisi ollut kestettävissä.

  • LKS 20170226 - Journalists and experts at the Mobile World Congress in Barcelona, Spain, 26 February 2017. HMD Global acquired the rights to Nokia and was presenting three new smartphones and a new edition of the classic Nokia 3310 at the show. DPA / LEHTIKUVA / ANDREJ SOKOLOW

    Nokia näkyy Barcelonassa.

    ()

– Koko ajan oli vierellä skenaario, jossa Nokia pitäisi puhelinliiketoiminnan, tekisi siitä huomattavasti pienemmän ja ostaisi verkkobisneksen, Timo Ihamuotila kertoo Talouselämässä Nokian tekemistä laskelmista ennen Microsoft-kauppaneuvotteluja.

Vaikka rahan kanssa olisi tehnyt tiukkaa, puhelinliiketoiminnan pitäminen olisi Ihamuotilan mukaan ollut kuitenkin täysin mahdollista.

– Kyllä minusta Nokialla olisi ollut taseresursseja toteuttaa myös sellainen strategia, mutta matkapuhelinten myynti oli taloudellisessa mielessä ehdottomasti fiksumpaa.

Väistyvä talousjohtaja korostaa, että kaikkien vaihtoehtojen laskeminen ennen yrityskauppoja on tärkeää.

– Systemaattisesti pitää pyrkiä välttämään tilannetta, jossa on pakko tehdä jokin kauppa. Ja parasta on, jos neuvottelussa pääsee sellaiseen tilanteeseen, että vastapuoli haluaa tehdä kaupan vielä vähän enemmän.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.