Verkkouutiset

Jan Vapaavuori sanoo ongelmia vähäteltävän – ”kuin demareiden linja neljä vuotta sitten”

Elinkeinoministeri näkee vaaran merkkejä vaalikeskustelussa. Keskustan talouslinja ei ole hänestä realistinen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren (kok.) mielestä kriisitietoisuus ei ole Suomessa tasolla, jolla sen kuuluisi olla. Tilanteessa on hänestä samanlaisia piirteitä kuin neljä vuotta sitten kuuden puolueen hallitusta muodostettaessa.

– Pelkään, että vaaleihin mennään ongelmia vähätellen ja kuvitellaan, että pienellä hienosäädöllä asiat hoituvat. Näin ei asia ole, Jan Vapaavuori sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Vapaavuoren mukaan kannatusmittausten ykköspaikalla olevan keskustan talouslinja herättää huolta. Keskusta on kertonut tähtäävänsä enintään kahden miljardin euron sopeutukseen ensi vaalikaudella.

– Kuulostaa demareiden linjalta neljä vuotta siten. Silloin vähäteltiin talouden ongelmia, rakennettiin hallitusohjelma odotettua paremman talouskasvun varaan ja jätettiin tekemättä välttämättömät päätökset, Vapaavuori sanoo.

Hän huomauttaa, että hallitusohjelmaan rakennettu ruusuinen kuva talouskasvusta löi näpeille voimalla, koska odotettua paremman kuvan sijaan saatiin ennustelaitostenkin tekemiä kasvuarvioita heikompaa kasvua ja siten jatkuvaa sopeuttamisen tarvetta.

Tipoittainen päätöksenteko luo hänen mukaansa epävarmuutta talouteen.

– Nyt on täysin samanlainen vaara olemassa sillä poikkeuksella, että puolueet eivät vielä ole syyllistyneet vastuuttomiin lupauksiin tai kynnyskysymysten asettamiseen. Muuten on huolestuttavan paljon samanlaista henkeä.

Vapaavuoren mukaan ensi vaalikaudella on käytävä ”vakava keskustelu”, mikä on verotuksen tarkoitus. Ministeri toki myöntää, että verotuksella pitää kerätä varoja valtiolle ja kunnille, mutta verotuksella on muitakin tavoitteita.

– Jos ylikorostetaan verotukseen liittyviä tulonjako- ja oikeudenmukaisuuskysymyksiä, niin menetetään talouden dynamiikan puolella ja tehdään karhunpalvelus talouskasvulle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)