Verkkouutiset

Vladimir Putinin uuden opin mukaan Venäjän on tuhottava ”jännitepesäkkeet naapurimaissa”

Kreml on päivittänyt Venäjän ulkopoliittista doktriinia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän ulkoministeriön sivuilla on julkistettu päivitetty versio Kremlin ulkopoliittisesta doktriinista. Siinä muun muassa todetaan, että ”ydinsodan tai laajamittaisen konfliktin todennäköisyys johtavien valtioiden välillä on pieni”.

Naapurimaita käsitellään muun muassa asiakirjan kohdassa, jossa listataan avaintehtäviä, ”joihin Venäjän federaation ulkopolitiikka keskittyy sen kansallisten intressien ja strategisten tavoitteiden toteuttamiseksi”.

Sen mukaan Venäjän on ”edistettäviä hyviä naapurussuhteita naapurimaiden kanssa”.

Samassa kohdassa todetaan kuitenkin myös, että Venäjän tulee edistää ”olemassa olevien jännitteiden ja konfliktien pesäkkeiden tuhoamista niiden (naapurimaiden) alueilla sekä estettävä tällaisten pesäkkeiden ja konfliktien syntyminen”.

Asiasta uutisoivan Newsweekin mukaan presidentti Vladimir Putinin hallinnon linjasta kertovaa asiakirjaa on päivitetty viimeksi vuonna 2013, eli ennen Ukrainan sotaa. Kreml antoi torstaina virallisen määräyksen, jossa hyväksyttiin ulkopoliittisen doktriinin muutokset. Niitä kuvattiin ”tärkeiden osa-alueiden päivitykseksi”.

Asiakirja kuvastaa nyt entistä enemmän voimapolitiikan merkitystä. Vuoden 2013 jälkeen Venäjä on ryhtynyt sotatoimiin niin Ukrainassa kuin Syyriassakin. Doktriinissa todetaankin, että voimasta on tullut merkittävä tekijä kansainvälisissä suhteissa.

Vaikka ydinsodan tai suuren konfliktin riskiä pidetäänkin pienenä, kuvataan riskiä suuremmaksi silloin kun on kyse ”osallistumisesta alueellisiin konflikteihin ja kriisien eskaloitumisesta”.

Venäjä syyttää doktriinissa Yhdysvaltoja ja sen liittolaisia yrityksistä “pitää Venäjää hallinnassaan” ja painostaa sitä politiikan, talouden ja tiedonvälityksen keinoin. Tämän taas todetaan heikentävän alueellista ja kansainvälistä vakautta.

Asiakirja noudattelee Vladimir Putinin hallinnon linjaa myös Naton Itä-Euroopan vahvistusten osalta. Venäjä syyttää Natoa ”tasa-arvoisen ja jakamattoman turvallisuuden periaatteen loukkaamisesta”. Doktriinissa katsotaan., että Nato on toiminnallaan syventänyt vanhoja ja luonut uusia jakolinjoja Eurooppaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)