Verkkouutiset

Vasemmistoliitto syyttää hallitusta tuloerojen kasvattamisesta

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson moittii Juha Sipilän (kesk.) hallitusta tuloeroja kasvattavasta talousarviosta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Eriarvoisuus on kansainvälisen talouden suurimpia ongelmia, mutta hallituksen budjetin myötä tuloerot kasvavat, kun pienituloisilta otetaan ja suurituloisille annetaan veronkevennyksiä, Li Andersson sanoi ensi vuoden budjetin lähetekeskustelussa eduskunnassa tiistaina.

Hän kertoi vasemmistoliiton teettäneen hallituksen ensi vuoden talousarviosta eduskunnan tietopalvelussa laskelman, joka osoittaa, että työttömien, pienituloisten eläkeläisten, julkisen sektorin työntekijöiden ja pienipalkkaisten ostovoima heikkenee. Suurituloisimpien ansioita veronkevennykset kasvattavat jopa sadoilla euroilla vuodessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Perusturvan leikkaaminen on ollut keskeinen syy köyhyyden kasvulle, kun taas tuloverotuksen eriyttäminen ja pääomatulojen edullinen verotus on vaurastuttanut suurituloisia, Andersson sanoi.

Hän esitti myös liudan heikennyksiä, joita hallitus esittää pienituloisten rahapusseihin.

– Työmarkkinatukea, kansaneläkettä, lapsilisiä ja kotihoidon tukea leikataan ja indeksejä jäädytetään. Kaikki nämä leikkaukset kohdistuvat suoraan pienituloisiin, jotka jo kärsivät aikaisemmista säästöistä. Hallitus kurittaa työttömiä leikkaamalla ansiosidonnaista työttömyysturvaa sekä lisäämällä sanktioita ja kontrollia, Andersson luetteli.

Hänen mukaansa kurjistaminen kohdistuu myös opiskelijoihin.

– Opintotuen indeksistä luovuttiin, opintorahaa leikataan yli neljänneksellä ja opintotukiaikaa lyhennetään kymmenellä kuukaudella, vaikka opiskelijat kuuluvat jo entuudestaan kaikkein pienituloisimpiin. Hallitus pyrkii vaalilupausten rikkomisen Suomen ennätykseen tekemällä taas uusia koulutusleikkauksia, Andersson sanoi.

Vasemmistoliitto esittää, että koulutukseen ja perusturvaan kohdistuvat leikkaukset perutaan. Menot voitaisiin puolueen mukaan kattaa luopumalla listaamattomien yritysten erillisverokohtelusta ja korottamalla ylintä pääomaveroluokkaa prosenttiyksiköllä.

Vasemmistoliitto peruisi myös etupäässä suurituloisia hyödyttävän yrittäjävähennyksen sekä ja perintö- ja lahjaverotuksen keventämisen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)