Verkkouutiset

Tekijänoikeuslain kukkasia: DJ:n soittamasta biisistä voi joutua maksamaan neljä kertaa

Eduskunta ansaitsee tilaisuuden paneutua tekijänoikeuslain pulmiin ja hakea niihin toimivia ratkaisuja. Näin katsoo kansanedustaja Oras Tynkkysen (vihr.).Kansalaisaloite tekijänoikeuslain uudistamisesta luovutettiin eduskunnalle tiistaina.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– En välttämättä ole aloitteen joka kohdasta samaa mieltä. Erityisesti mietityttää se, säilyvätkö riittävät keinot puuttua piratismiin. Eduskunta kuitenkin ansaitsee tilaisuuden paneutua tekijänoikeuslain pulmiin ja hakea niihin toimivia ratkaisuja, Oras Tynkkynen kirjoittaa tuoreessa blogissaan.

Hän tunnustaa, että tekijänoikeuslaki on monimutkainen ja vaikeaselkoinen kokonaisuus niin kuin eduskunnan lakivaliokuntakin on todennut.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Tynkkynen toteaa, että yksi ongelma kumpuaa juuri lain vaikeaselkoisuudesta.

– Esimerkiksi videoiden katsominen YouTubesta suoratoistolla on yleisimmän tulkinnan mukaan laillista, mutta lataaminen koneelle tai upottaminen omille sivuille tekee samasta videosta yleisimmän tulkinnan mukaan laittoman.

Apulaisprofessori Tuomas Mylly on blogissaan todennut, että ”minkään muun lain nojalla ei tuomita ihmisiä rangaistuksiin tai pitkiin velkavastuisiin näin epämääräisen ja epätasapainoisen sääntelyn perusteella”.

– Erityisesti vahingonkorvausvaatimukset tuntuvat välillä kohtuuttomilta, kun lain rikkomisella ei ole tavoiteltu taloudellista hyötyä, Tynkkynen kirjoittaa.

– Jätin aiemmin kirjallisen kysymyksen tekijänoikeussääntelyn kukkasesta, jonka mukaan DJ:n soittamasta biisistä voi pahimmassa tapauksessa joutua maksamaan peräti neljä eri kertaa. Tällaiset ja monet muut nykysääntelyn puutteet on aika korjata, hän sanoo.

Tynkkynen muistuttaa, että moni suomalainen rikkoo tekijänoikeuslakia tietämättään ja tahattomasti, koska laillisen ja laittoman raja on epäselvä.

– Jotkut opettajat taas pysyvät mieluiten tietoisen tietämättöminä; lakiin perehtyminen kun voi paljastaa, että aineistojen tavallinen opetuskäyttö onkin laitonta, Tynkkynen kirjoittaa.

Hän toteaa, että aloitetta ei ole mikään pakko vain joko hylätä tai hyväksyä sellaisenaan, vaan valiokunta voi esittää parhaiden ainesten hyväksymistä.

– Eduskunta voi myös velvoittaa hallituksen valmistelemaan lain muuttamista perusteellisemman valmistelun pohjalta, Tynkkynen muistuttaa.

Kansalaisaloite tekijänoikeuslain uudistamisesta luovutettiin eduskunnalle tiistaina. Aloitteessa esitetään lakiin useita korjauksia. Aloitteessa kuitenkin pyritään säilyttämään perusfilosofia, jonka mukaan tekijöille kuuluu korvaus työstään ja oikeus päättää sen käytöstä.

Lue myös: Luova ala tekijänoikeuslakialoitteesta: Työpaikat ja toimeentulo vaarantuvat

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)