Verkkouutiset

Yrittäjät: SAK painostaa demokraattisesti valittuja päätöksentekijöitä luopumaan vallastaan

Suomen Yrittäjät toteaa, että paikallinen sopiminen vesittyy työmarkkinapöydässä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomen Yrittäjät toteaa tiedotteessaan, että käsillä on ratkaisevat ajat Suomen kilpailukyvyn tulevaisuuden kannalta.

– Tässä tilanteessa SAK on käytännössä asettanut yhteiskuntasopimuksen tekemisen ehdoksi sen, että paikallisesta sopimisesta on tehtävä hallitusta sitova linjaus työmarkkinapöydässä. Näin SAK painostaa demokraattisesti vaaleilla valittuja päätöksentekijöitä luopumaan heille kuuluvasta vallastaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Painostukseen ei pidä alistua, vaan hallituksen tulee uudistaa paikallista sopimista niin kuin hallitusohjelmassa on tarkoitettu. Se on maan etu, Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen sanoo.

Tärkein yksittäinen keino palauttaa Suomen kustannuskilpailukyky on muuttaa lainsäädäntöä niin, että mahdollisuudet työpaikkasopimiseen laajenevat oleellisesti.

– SAK tavoittelee uudistuksen vesittämistä. Se olisi vakava takaisku pyrkimykselle palauttaa kilpailukyky ja turvata työpaikat, Mäkynen toteaa.

Yrittäjien mielestä näennäisuudistus ei auta.

– Nyt pitäisi vihdoin ymmärtää, että Suomi tarvitsee pelastuakseen todellisia rakennemuutoksia eikä työmarkkinapoliittista kosmetiikkaa, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus sanoo.

– Ainoa mahdollisuus päästä riittävän pitkin askelin eteenpäin on, että hallitus vie lainsäädännön uudistusta rohkeasti eteenpäin kolmikantaisen työryhmän mietinnön valmistumisen jälkeen, Järventaus toteaa.

Mäkynen ja Järventaus huomauttavat, että lakimuutoksella ei olla pakottamassa ketään paikalliseen sopimiseen. Siihen annettaisiin mahdollisuus niille työnantajille ja työntekijöille, jotka sitä haluavat.

– Paikallisen sopimisen laajentaminen lisäisi työntekijöiden mahdollisuuksia vaikuttaa omiin asioihinsa, ei vähentäisi niitä, Mäkynen sanoo.

Elinkeinoelämän Keskusliitto EK on ilmoittanut, että se ei neuvottele paikallisesta sopimisesta, vaan asia tulee hoitaa vireillä olevassa lainvalmisteluprosessissa.

– Tämä kanta on oikea, Järventaus sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)