Verkkouutiset

Varapuhemies vaaleihin vaikuttamisesta: Sähköistä äänestystä kannattaa harkita uudelleen

Eduskunnan varapuhemies Arto Satonen varoittaa sähköiseen äänestykseen liittyvistä vaaroista ja valeuutisista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– On hyvä miettiä, onko viisasta lähteä muuttamaan meidän vaalijärjestelmää vai pitää kiinni meidän hyväksi havaitusta järjestelmästä, Arto Satonen (kok.) sanoo Verkkouutisille Yhdysvaltojen vierailultaan.

Yhdysvalloissa on viime päivinä puhututtanut maan tiedusteluviranomaisten selvitys Venäjän pyrkimyksistä vaikuttaa hakkeroitujen sähköpostien vuotamisella maan presidentinvaalien tulokseen.

Ulkopoliittisen instituution ohjelmajohtaja Mika Aaltola ja Aalto-yliopiston professori Jarno Limnéll kirjoittivat maanantaina Verkkouutisten kirjoituksessaan, että myös Suomessa on varauduttava vaalien turvallisuuteen ja että ”varoitusmerkkejä vaikuttamisesta vaaleihin on jo ilmassa”.

– Tärkeintä on se, että se pystytään takaamaan, ettei vaaleihin pystytä millään konsteilla vaikuttamaan, Arto Satonen sanoo.

Sähköinen äänestys puhututti jo ennen joulua eduskunnan budjettikeskustelussa, jossa moni kokenut kansanedustaja varoitti hallitusta viemästä eteenpäin suunnitelmia sähköisen äänestyksen suhteen.

Hallitus linjasi viime lokakuussa, että Suomessa siirrytään sähköiseen äänestykseen perinteisen äänestyksen rinnalla kaikissa vaaleissa.

– Eduskunnassa hyvin laaja mielipide oli se, että kannattaisi harkita vielä toisen kerran, onko viisasta siirtyä sähköiseen äänestykseen, Satonen toteaa.

Hän arvioi, että toinen puoli mahdollisissa vaaleihin vaikuttamisyrityksissä ovat erilaiset valeuutiset, jotka ovat viime aikoina yleistyneet.

– Tämä on kansalaisille oppimisen paikka. Meidän pitää itse myöskin ymmärtää, että kaikki mitä me somesta luemme, ei välttämättä ole totta, Satonen varoittaa.

Hän muistuttaa, että myös tiedotusvälineillä on suuri rooli siinä, että niiden tuottamaan sisältöön voi luottaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)