Paavo Väyrynen: Unionin maatalouspolitiikka johtanut tilojen ylivelkaantumiseen

Europarlamentaarikko Paavo Väyrysen mukaan EU:n maatalouspolitiikka rikkoo perussopimusta.

  • LKS 20160205 Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen piti tiedotustilaisuuden aikeistaan perustaa uusi puolue Helsingissä 5. helmikuuta 2016. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

    Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen.

    ()

– Euroopan unionin maatalouspolitiikan pitäisi perussopimuksen mukaan vakauttaa markkinat ja taata maatalousväestölle kohtuullinen elintaso. Luonnonolojen erot tulisi ottaa huomioon siten, että maataloutta voidaan harjoittaa koko unionin alueella, Paavo Väyrynen kirjoittaa tuoreessa blogissaan.

Hänen mukaansa Suomessa perussopimus ei kuitenkaan toteudu.

– Maatilojen kannattavuus on romahtanut ja viljelijät ovat joutuneet taloudelliseen ahdinkoon. Yhteinen maatalouspolitiikka on johtanut tilojen ylivelkaantumiseen ja suuri osa niistä uhkaa ajautua vararikkoon.

Väyrysen mielestä liberaali maatalouspolitiikka ei sovi Suomen oloihin.

– Meillä luonnon olosuhteet ovat kaikkein vaikeimmat. Kilpailun lisääntyminen heikentää väistämättä tuotannon kannattavuutta alueilla, joilla tuotantokustannukset ovat korkeimmat.

Hänen mukaansa pulmia on myös valtioneuvoston tasolla.

– Nykyisissä oloissa maa- ja metsätalousministerin pitäisi voida keskittyä pelkästään peruselinkeinojen edistämiseen. Ministereiden työnjakoa kannattaisi harkita uudelleen, Väyrynen kirjoittaa.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.