Verkkouutiset

Kansanedustajat halutaan selvitysvelvollisiksi sidonnaisuuksista ja lahjoista

Eduskunnan puhemiesneuvosto ehdottaa, että kansanedustajalle säädetään velvollisuus selvittää eduskunnalle määrätyt ulkopuoliset sidonnaisuutensa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Selvitysvelvollisuus koskisi sellaisia edustajantoimeen kuulumattomia tehtäviä, elinkeinotoimintaa, omistuksia yrityksissä ja muuta merkittävää varallisuutta, joilla voi olla merkitystä arvioitaessa henkilön toimintaa edustajana.

Tällä hetkellä sidonnaisuuksista kertominen on vapaaehtoista.

Puhemiesneuvosto ehdottaa, että selvitys pitäisi antaa myös sellaisista edustajantoimeen kuulumattomista tehtävistä ja elinkeinotoiminnasta saaduista tuloista, joilla voi olla merkitystä arvioitaessa henkilön toimintaa edustajana.

Eduskunnan keskuskanslia pitäisi sidonnaisuustiedoista rekisteriä, ja tiedot tallennettaisiin yleisön saataville eduskunnan verkkosivuille.

Myös kansanedustajan vastaanottamat, tietyn raja-arvon ylittävät lahjat, pääsyliput ja kolmannen osapuolen maksamat matkat ilmoitettaisiin rekisteriin. Nämäkin tiedot olisivat saatavissa eduskunnan verkkosivuilta.

Puhemiesneuvosto ehdottaa, asiaa koskevien muutosten tekemistä eduskunnan työjärjestykseen, minkä jälkeen puhemiesneuvosto antaisi tarkemmat ohjeet päätöksen soveltamisesta.

Puhemiesneuvoston ehdotusta valmisteltiin työryhmässä, jonka puheenjohtajana on toiminut ensimmäinen varapuhemies Pekka Ravi (kok.) Eduskuntaryhmät puolsivat lausunnoissaan työryhmän esitystä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)