Lakialoite kumoaisi yleisötapahtumien omien juomien nauttimiskiellon

Kansanedustaja Antti Kaikkonen (kesk.) on jättänyt perjantaina eduskannassa lakialoitteen, joka toteutuessaan mahdollistaisi omien juomien tuomisen yleisötapahtumiin.

  • LKS 20140718  Yleisöä Pori Jazz -festivaalilla Porissa 18. heinäkuuta 2014. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

    Yleisöä Pori Jazz -festivaalilla heinäkuussa 2014.

    ()

Antti Kaikkosen lakialoitteen allekirjoitti 23 kansanedustajaa eri puolueista.

Kaikkosen mielestä kokoontumislaki ja järjestyslaki takaavat, että järjestäjällä ja poliisilla säilyisi yhä edelleen mahdollisuus kieltää omat juomat tapahtumissa, sillä he ovat parhaita arvioimaan alkoholijuomien sopivuuden tapahtuman luonteeseen. Lainsäätäjä ei tätä kuitenkaan etupainoisesti ja kategorisesti kieltäisi.

– Tapahtumien järjestäjillä sekä paikallisella poliisilla on paras tuntemus tilaisuuden järjestystekijöistä, jolloin he ovat myös parhaita arvioimaan alkoholijuomien sopivuuden tapahtuman luonteeseen, Kaikkonen huomauttaa.

– Kumoamalla vanhentunut yleisötapahtumien nauttimiskielto parannetaan uusien ja vanhojen kulttuuritoimijoiden omaehtoisia toimintaedellytyksiä ja kannustetaan paikallisia toimijoita oman alueensa kulttuurin kehittämiseen yhdessä viranomaisten kanssa. Samalla luodaan alkoholikulttuuria, joka pyörii yhdessä olemisen ja sivistyneen kulttuurista nauttimisen ympärillä, ei päihtymisen tai humalahakuisuuden ympärillä, Kaikkonen jatkaa.

Lakialoitteella Kaikkonen haluaa mahdollistaa esimerkiksi Pori Jazzin ja Järvenpään Puistobluesin kaltaisten tapahtumien aiemmat käytännöt, joissa piknik-hengessä sallittiin omat juomat nautittavaksi eväiden kanssa.

Vuoden 2013 Valviran huomautuksen jälkeen nämä festivaalit joutuivat muuttamaan hyväksi koettuja käytäntöjään ja kieltämään omat juomat, vaikka alkoholista johtuvia järjestyshäiriöitä ei näissä tapahtumissa juurikaan edes ollut. Päinvastoin on ollut havaittavissa, että humalahakuinen juominen on kiellon jälkeen jopa lisääntynyt.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.