Verkkouutiset

”Venäjän ennakoitavuus on heikentynyt ja se on aito ääneen lausuttava ongelma”

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen pitää Venäjän ennakoitavuuden heikentymistä ongelmana.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Matti Vanhanen totesi vapunaattona Kajaanissa, että Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan on nähtävissä olevassa tulevaisuudessa nojattava kansainväliseen yhteistyöhön, sopimusten noudattamiseen, hyviin kahdenvälisiin suhteisiin joka ilmansuuntaan, omaan uskottavaan puolustukseen ja viranomaisten sujuvaan yhteistoimintaan.

– Pysyttäytymällä sotilasliiton ulkopuolella edistämme osaltamme maamme lähialueiden vakautta ja ennakoitavuutta. Nato-jäsenyyden pitää kuitenkin olla Suomelle aito vaihtoehto, jos turvallisuustilanne perustavanlaatuisesti muuttuu ja jos vakauden politiikka meistä riippumattomista syistä ei onnistu, Vanhanen sanoi.

– Tarkoitan luonnollisesti Venäjää ja sen käyttäytymistä, hän lisäsi.

Vanhasen mukaan Suomi pyrkii omalta osaltaan ennakoitavuuteen, siis siihen, että emme muodosta arvaamatonta tekijää ympäristöömme.

– Meidän linjamme on tiedetty pitkään. Tiedetään, että Suomi ei salli alueemme käyttämistä minkään naapurimme uhkaamiseen ja tiedetään, että Suomi pyrkii kaikissa tilanteissa hakemaan rauhanomaisia ratkaisuja ja edistämään vakautta koko alueella. Venäjän kohdalla ennakoitavuus on heikentynyt ja se on aito ääneen lausuttava ongelma. Tämän ennakoitavuusongelman voi vain Venäjä itse ratkaista, Vanhanen huomautti.

Hänen mielestään Nato-jäsenyys ei saa olla ideologinen valinta, vaan ratkaisun perustelujen pitää olla nimenomaan turvallisuuspoliittiset.

– Myös kannattamani kielteisen ratkaisun perustelujen. Puolustuksesta tehtävän ratkaisun on aina palveltava isoa päätarkoitusta – vakauden ylläpitämistä ja Suomen kansallisen turvallisuuden varmistamista. Tämän tavoitteen saavuttaminen määrää lopulta kulloistenkin ulko-, turvallisuus- ja puolustuspoliittisten ratkaisujen sisällön.

Vanhasen mukaan Ruotsi-yhteistyö on Suomelle äärimmäisen tärkeää.

– Suomen ja Ruotsin ratkaisut keskeisissä turvallisuuskysymyksissä vaikuttavat koko Itämeren alueen vakauteen. Mutta tämäkään ei lopulta muuta sitä tosiasiaa, että kukin maa joutuu viime kädessä itse ja yksin päättämään eri tilanteissa ratkaisunsa.

Vanhanen totesi turvallisuutemme kannalta olevan tärkeää, että vuoden 2016 vappuna tiedostetaan oikeasti se, että terrorismin uhka on todellinen, piilevä ja vaikeasti todennettava – mutta olemassa oleva.

– Terrorismi on turvallisuusuhkistamme ehkä juuri nyt numero yksi. Siitä Ruotsin näiden päivien uhka-arvio antaa valitettavan todistuksen.

Vanhanen katsoo, että terrorismin torjumiseksi on myös tiivistettävä lännen ja Venäjän yhteistyötä.

– Yhteistyötä ei synny elleivät tiedustelu- ja poliisiviranomaiset pysty ja saa tehdä luottamuksellista yhteistyötä rajan yli. Tämänkin on oltava siinä paketissa, joka vaikuttaa lännen ja Venäjän yhteistyön palauttamista koskevaan pohdintaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)