Verkkouutiset

Tämä seurasi veronkiertopaljastuksista: ”EU-äänestys on atomipommi”

Mepit vaativat EU-komissiota puuttumaan veronkiertoon.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

EU-parlamentti äänestää ensi torstaina EU-komission luottamuksesta. Parlamentin EU-skeptikot vaativat tuoreen komission eroa ja ovat koonneet tarvittavan määrän nimiä esityksensä taakse.

Vaikka on lähes varmaa, että komissio ei kaadu äänestykseen, se on silti historiallinen: kyseessä on EU-komission historian ensimmäinen luottamusäänestys.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Tämä on todellinen atomipommi, luonnehtii EU-parlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd.).

Epäluottamuslauseen syynä on niin sanottu Lux leaks -tapaus, jossa joukko tutkivia journalisteja paljasti Luxemburgin tarjoamia mahdollisuuksia veroparatiisimaiseen toimintaan. EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on Luxemburgin pitkäaikainen pääministeri.

Jaakonsaaren mukaan äänestys sisältää paradoksin. EU-skeptikot ovat aina tehneet parhaansa, jotta EU ei pystyisi puuttumaan veronkiertoon, mutta silti he vaativat Junckerin eroa veronkierron suosimisen takia.

EU-parlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.) muistuttaa, että Luxemburg ei ole ainoa jäsenmaa, joka tarjoaa mahdollisuuksia verojen välttelyyn.

– En halua puolustaa Luxemburgia, mutta kannattaa muistaa, että Hollanti on isompi tässä suhteessa.

Pietikäisen mukaan 22 EU-jäsenmaata tarjoaa jonkinlaisia mahdollisuuksia lailliseen veronkiertoon. Ringin ulkopuolelle jää vain kourallinen, joukossa Pohjoismaat.

Hänen mukaansa veronkiertoa rajoittavia lakeja olisi helppo säätää, mutta jäsenmaat vastustavat niitä. Liian monella on liian paljon menetettävää, hän arvioi.

Tosin myönteistäkin kehitystä on tapahtunut, osittain runsaan julkisuuden takia. Esimerkiksi jäsenmaiden välistä tietojenvaihtoa vastusti vielä 2000-luvun alussa 12 maata, nyt vastaan ovat enää Itävalta ja Luxemburg.

Pietikäinen sanoo, että veronkiertoa pitää pystyä karsimaan.

– Muuten kaikista valtioista tulee ennen pitkää failed states (romahtanut valtio), Pietikäinen toteaa.

Jaakonsaaren mukaan paine EU-komissiota kohtaan kasvaa koko ajan, joten sen on oman uskottavuutensa vuoksi pakko tehdä lakiesityksiä asiassa.

– Komissiolle tämä on elämän ja kuoleman kysymys, Jaakonsaari sanoo.

Vihreiden EU-parlamentaarikko Heidi Hautala vaatii EU-parlamenttia perustamaan tutkivan valiokunnan veronkierron selvittämiseksi. Merja Kyllönen (vas.) muistuttaa, että veroparatiisien vuoksi jäsenmaiden verotuloja menee vuosittain tuhat miljardia ”herrojen persauksiin”.

Keskustameppi Paavo Väyrynen kaipaa maailmanlaajuista otetta veroparatiisien kitkemiseksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)