Verkkouutiset

Puhemies Maria Lohela HS:lle: Perussuomalaisten ulkonäkö vetoaa miehiin

Eduskunnan puhemies perussuomalaisten Maria Lohela hoitaa hommansa. Päivänpolitiikkaa puhutaan vasta puhemieskauden jälkeen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Maria Lohela kuvailee perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin tarjousta eduskunnan puhemiehen pestistä ”pysäyttäväksi”.

”En alkanut hyppiä riemusta enkä reagoinut kovin paljon muutenkaan”, Lohela sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa.

37-vuotias Lohela on Suomen historian kolmanneksi nuorin puhemies. Nuorekas Lohela harrastaa muun muassa videopelejä ja elokuvia. Eduskuntatyön uudistajaksi hän ei kuitenkaan aio ruveta.

”Minulla ei ole vimmaa jättää erityistä omaa puumerkkiä eduskuntatyöhön. Ei ole sellaista ajatusta, että haluaisin repiä jotain auki. Joskus asiat ovat hyvin sellaisina kuin ne ovat.”

Lohela oli Soinille mitä todennäköisimmin turvallinen valinta. Hänet tunnetaan tiimipelaajana. Lisäksi moni perussuomalaisten niin sanottuun halla-aholaiseen siipeen kuuluvista on varmasti tyytyväinen valintaan. Lohela on saanut aiemmin julkisuutta kehitysapua ja nykyistä maahanmuuttopolitiikkaa kritisoineilla lausunnoillaan.

Pienen ihmisen puolella

Maria Lohela kertoo viehtyneensä perussuomalaisten politiikassa siihen, että puolue käsittelee hankalia kysymyksiä, kuten EU-asioita ja maahanmuuttoa. Lisäksi retoriikka pienen ihmisen puolustamisesta viehätti.

”En ole koskaan ajatellut, että pieni ihminen tarkoittaisi jollain tavalla heikkoa, päähän potkittua, köyhää tai syrjittyä. Tässä pieni ihminen viittaa minusta tavalliseen työtätekevään ihmiseen, joka on kunnollinen ja maksaa veroja ja haluaa yrittää ja nähdä vaivaa, ja sitten valtio aina tulee ja haluaa verottaa sitä entistä kovemmin”, Lohela kertoo.

Hänen mukaansa perussuomalaisten politiikan painopisteet ja teemat ovat olleet sellaisia, jotka kiinnostavat luontaisesti miehiä.

”Duunarikeskustelu, EU-politiikka ja maahanmuuttokysymykset ovat useammin miesten mieleen”, hän toteaa.

Lohela uskoo, että myös retoriikalla ja ulkomuodolla on merkitystä.

”Meillä on sellaista retoriikkaa, että suomalainen mies syö makkaraa. Se varmasti vetoaa laajemmalti miehiin. Perussuomalaisten ulkomuoto on ollut karski ja vähän pelkistetty, eivätkä monet meidän näkyvät hahmot ole niin koreita kuin vaikka jos ajatellaan kokoomuslaista”, Lohela sanoo.

Hänen mukaansa ”ulkonäkökeskeiset jutut ovat tärkeitä ja kiinnostavia ihmisille”.

Naiset eivät hänen mukaansa ehkä ole samastuneet samalla tavalla perussuomalaisiin kuin miehet. Lohela arvelee, että hänenkin äänestäjissään oli enemmän miehiä ja että häntä äänestivät nyt myös eläkeläiset.

Hallitusohjelman eläkeläisiin osuvia leikkauksia hän kuvaa ikäviksi.

”Ajattelen, että jos pystymme kääntämään Suomen suunnan, se lopulta on eduksi kaikille – myös niille, joilla on hankalampaa”, hän perustelee.

Ei bloggaa entiseen tapaan

Maria Lohelan valinnan jälkeen media nosti esiin hänen vanhoja blogikirjoituksiaan ja korosti niiden maahanmuuttokriittisyyttä. Esimerkiksi vuonna 2008 Lohela kirjoitti blogissaan otsikolla ”Ovatko muslimit sittenkin vain mörköjä?”. Kirjoituksessa hän toteaa islamin olevan ”pelottava uskonto”.

Helsingin Sanomien mukaan Lohela on myös kirjoittanut ”kuulleensa”, että ulkomaalaistaustaiset poikajoukot kivittävät Turussa vanhuksia ja vaati, ettei Turun pitäisi ottaa vastaan enää yhtään pakolaista tai turvapaikanhakijaa. Kehitysavusta hän on todennut, ettei sen lopullisen määrän pidä olla 0,7 prosenttia bruttokansantuotteesta ”vaan 0,0 prosenttia”.

Lohela on sanonut valintansa jälkeen, että hänen kirjoituksiensa osia on käsitelty irrallisina niiden kontekstista. Toukokuun lopulla Lohela totesi Ylelle pitävänsä kirjoituksiensa mediakohtelua ”hieman hassuna”, ja muistutti mörkö-kirjoituksen olleen sivuillaan vuodesta 2008 ja pysyvän siellä vastaisuudessakin.

”En arvostele yksittäisten kokonaisuudesta irrotettujen lauseiden perusteella omia tai muidenkaan kirjoituksia. Se on luettavissa ja sitä voi arvioida kokonaisuutena”, Lohela totesi tuolloin.

Hän sanoo Helsingin Sanomille, ettei halua keskustella enää kirjoituksistaan.

”Jokaisella ihmisellä on oikeus ilmaista subjektiivisia tuntemuksia. Minusta tuntuu siltä, ja se ei ole väärin, eikä se ole keneltäkään kiellettyä”, hän sanoo.

Lohela kertoo pyrkivänsä olemaan kaikessa toiminnassaan tasapuolinen ja reilu. Hänen mukaansa aiemmat kirjoitukset ja teot eivät kuulu nykyiseen tehtävään eduskunnan puhemiehenä.

Lohela myöntää kuitenkin tunteneensa ”ohi meneviä haikeuden hetkiä” siitä, ettei voi enää pureskella ja pohtia asioita entiseen tapaan blogissaan tai mielipidekirjoituksissa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)