EU:n maatalousministerit etsivät ratkaisua maatalousmarkkinoiden heikkoon tilanteeseen

Maatalous- ja kalastusneuvosto kokoontuu Brysseliin maanantaina. Kokouksen tärkeimpänä asiana on keskustelu maataloustuotteiden vaikeasta markkinatilanteesta.

  • LKS 20160311 Maanviljelijöiden traktorimarssiin osallistuvia traktoreita ja maanviljelijöitä Senaatintorilla Helsingissä perjantaiaamuna 11. maaliskuuta 2016. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

    Maanviljelijöiden traktorimarssiin osallistuvia traktoreita ja maanviljelijöitä Senaatintorilla perjantaiaamuna.

    ()

EU:n maatalousministerien odotetaan maanantaina tekevän päätöksen niistä toimenpiteistä, joilla markkinoita tuetaan. Suomea edustaa maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.).

Komissio pyysi edellisessä neuvoston kokouksessa helmikuussa jäsenmailta ehdotuksia toimenpiteiksi, joilla vaikeaa markkinatilannetta helpotettaisiin. Suomi on esittänyt komissiolle useita ehdotuksia.

Suomi tukee niitä voimassa olevia toimia, joilla on estetty markkinoiden romahtaminen. Maataloustuotteiden tuottajahinnat ovat kuitenkin liian alhaiset ja lisätoimia tarvitaan.

Niin ikään Suomi on ehdottanut komissiolle, että se tutkisi mahdollisuuksia uuteen kohdistettuun kriisitukipakettiin, ja että tuottajille maksettaisiin korkeampia ja aikaistetumpia normaalien tukien ennakkomaksuja samaan tapaan kuin viime vuonna.

Lisäksi on ehdotettu, että valtiontuen ns. de minimis -tuen sallittua määrää nostettaisiin. Suomi on valmis tutkimaan myös toimenpiteitä tuotannon rajoittamisesta, jotta tarjonta ja kysyntä saadaan paremmin toisiaan vastaavaksi.

Suomen mielestä kriisitoimenpiteet pitäisi ensisijaisesti rahoittaa maatalousbudjetin käyttämättömästä marginaalista. Ottaen huomioon kriisin vakavuuden ja laajuuden, Suomi on valmis harkitsemaan myös maatalouden kriisirahaston käyttöä näiden toimenpiteiden rahoittamiseksi.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.