Verkkouutiset

Keskustakansanedustajat torjuvat Kimmo Sasin ehdottaman perustuslain muutoksen

Keskustakansanedustajat Markus Lohi ja Tapani Tölli torjuvat perustuslakivaliokunnan entisen puheenjohtajan Kimmo Sasin (kok.) ehdottaman perustuslain muutoksen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kimmo Sasi ehdotti EVA:n julkaisemassa raportissa perustuslain tulkinnoista, että perustuslain 124 pykälä kumottaisiin. Pykälän mukaan julkinen hallintotehtävä voidaan antaa muulle kuin viranomaiselle vain lailla. Merkittäviä julkisen vallan käyttöä sisältäviä tehtäviä voidaan kuitenkin antaa vain viranomaiselle. Perustuslain 2 §:n 3 momentin mukaan julkisen vallan käytön tulee perustua lakiin.

– Vuoden 2000 perustuslakiuudistus antoi rajat sille, miten lainsäädännöllä voidaan delegoida säädösvaltaa. Tämä on lisännyt kansalaisten oikeusturvaa, Markus Lohi ja Tapani Tölli toteavat tiedotteessaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Perustuslain tulkinta ei ole riippuvainen kulloinkin vallassa olevasta puolueesta. Perustuslaki todellakin estää lyhytnäköiset, poliittiseen suhdanteeseen liittyvät valtapyrkimykset. Se on erittäin hyvä asia ja vahvistaa yhteiskuntamme vakautta, he jatkavat.

Sasin käyttämässä esimerkissä perustuslaki estää yksityissektorin toiminnan palo- ja pelastustoiminnassa. Lohen ja Töllin mielestä esimerkki on kaikilta osin epäonnistunut, sillä Suomessa yksityinen toimija eli sopimuspalokunnat vastaavat 95 prosenttia Suomen pinta-alasta ja 46 prosenttia väestöstä.

Keskustakansanedustajat toteavat, että perustuslakivaliokunta on noin sadan vuoden ajan osoittautunut monessa suhteessa tarkoituksenmukaiseksi ja toimivaksi perustuslain tulkintaelimeksi.

– Ennakollinen perustuslainmukaisuuden tarkastelu on Suomeen erittäin hyvin sopiva käytäntö. Ajatelkaamme vaikka tilannetta, jossa sote-uudistus olisi vasta vuosi voimaan tulon jälkeen todettu perustuslain vastaiseksi. Edessä olisi kaaos, Lohi ja Tölli sanovat.

Heidän mielestään Sasi arvostelee aiheettomasti perustuslakivaliokunnan kuulemia asiantuntijoita. Toisin kuin Sasia väittää, valiokunta kuulee laajasti niin valtiosääntö- kuin muitakin asiantuntijoita.

Siinä keskustakansanedustajat ovat Sasin kanssa yhtä mieltä, että viime aikoina on yleistynyt käytäntö, että julkisuudessa hyvinkin kevyin perustein tuomitaan jokin uudistus tai hallituksen esitys perustuslain vastaiseksi.

– Perustuslakivaliokunta edellyttää harvoin hallituksen esityksen käsittelemistä perustuslain edellyttämässä vaikeutetussa käsittelyjärjestyksessä.

Niin ikään Lohen ja Töllin mielestä Sasi on oikeassa siinä, että lainvalmistelussa pitää nykyistä paremmin arvioida suhdetta perustuslakiin.

– Liian usein tämä arvio puuttuu tai se on tehty liian ylimalkaisesti, he toteavat.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)