Verkkouutiset

”Halutaanko puolueiden valitsevan kansanedustajat?”

Eduskunnan demokratiakeskustelussa kaivettiin esiin kansanedustajien suhtautumista listavaaliin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

”Eduskunnan demokratiapoliittisessa keskustelussa kokoomuksen Ben Zyskowicz totesi olevansa todella yllättynyt keskustan ja Sdp:n ryhmäpuhujista.

Zyskowiczin mukaan he liputtivat listavaalin puolesta, jossa puolue päättää, ketkä valitaan edustajiksi ja kansalaisten tulee vain valita puolue.

– Itse vastustan ehdottomasti tällaista puoluevallan vahvistamista kansanvallan kustannuksella, Ben Zyskowicz sanoi.

Ryhmäpuheenvuoroissa hänen mukaansa asiasta kertoi muun muassa keskustan Simo Rundgrenin viittaus Ruotsin parempaan äänestysprosenttiin ja parempaan vaalijärjestelmään.

”Osallistuminen vaaleihin on Suomessa naapurimaa Ruotsiin verrattuna liki 15 prosenttia alhaisempaa. Vuoden 2011 eduskuntavaaleihin osallistui meillä 70,5 prosenttia äänioikeutetuista. Ruotsin vaaleissa vuonna 2010 äänesti 84,6 prosenttia äänioikeutetuista. Kuntavaaleihin vuonna 2012 meillä osallistui 58,3 prosenttia – Ruotsissa 81,6 prosenttia. Erot ovat huikeat meidän tappioksemme”, Rundgren vertaili ryhmäpuheessaan.

Vastauksessaan Simo Rundgren totesi, että Ben Zyskowiczilla on tapana tehdä paljon pitemmälle meneviä johtopäätöksiä kuin mitä kirjoitettu teksti on ollut.

– Totesin vain sen, että Ruotsin vaalijärjestelmä on puoluelähtöinen, meillä henkilökeskeinen, Rundgren totesi.

– Tuo on edustaja Zyskowiczin oma, virheellinen tulkinta.

Sdp:n Johanna Ojala-Niemelä totesi vastauksessaan, että Ruotsin Norrbottenissa on puoliavoin listavaali.

– Näen kyllä, että tässä olisi varteenotettavaa mallia myös meille, jos äänestysprosentteja saadaan sillä nostettua, Ojala-Niemelä totesi.

Vasenryhmän Markus Mustajärvi totesi käynnissä olleen ”harvoja keskusteluja, joissa edustaja Zyskowicz ja minä olemme samaa mieltä. Hyvä että semmoisiakin asioita löytyy”.

– Edustaja Rundgrenin ainakin osittaisen mieltymyksen listavaaliin voi ymmärtää sitäkin kautta, että hänellä on sama vaalipiiri ja puolue kuin Paavo Väyrysellä, Mustajärvi totesi.

Zyskowicz vastasi Rundgrenille ja Ojala-Niemelälle toteamalla olevansa tyytyväinen, jos hän tulkitsi heitä väärin. ”Kuulin edustaja Rundgrenin pohtivan meidän alhaista äänestysvilkkautta, jonka jälkeen hän totesi, että Ruotsissa on äänestysaktiivisuus parempi ja siellä on listavaali”.

Keskustan Antti Rantakangas totesi tämän jälkeen, että ”keskusta ei aja listavaaleja, ja piste”.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) sanoi, ettei hän usko listavaalien olevan keino saada äänestysaktiivisuutta nousemaan. Hänen mielestään listavaalit kaventavat kansanvaltaa.

Kokoomuksen Kimmo Sasi muistutti, että on maita, joissa puolueen puheenjohtaja valitsee parlamentaarikot eduskuntaan – jopa vaalien jälkeen.

– On erittäin tärkeää, että meillä on nykyinen vaalijärjestelmä, jossa kansanedustajat ovat itsenäisiä suhteessa puolueen johtoon ja hallitukseen, koska he ovat kiitollisia vain kansalle ja heillä on oma mandaattinsa. Siksi pitkiä listoja ei pidä ottaa käyttöön, Sasi sanoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)