Verkkouutiset

Hallituksen kärkihanke saa kritiikkiä: Tempputyöllistämistä ja floppi

Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala esittää voimakasta kritiikkiä nuorisotakuuta kohtaan. Se on yksi hallituksen kärkihankkeista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kujalan mukaan nuorisotakuu osoittautuu flopiksi. Hän ihmettelee niitä ”aika perinteisiä keinoja”, joilla kasvavaa nuorisotyöttömyyttä on yritetty vähentää.

– Nuorisotakuu menee tempputyöllistämisen sarjaan, Kujala sanoo.

Hän ihmettelee sitä, että vastuuta nuorten työpaikoista on sysätty julkishallinnolle.

– Nyt pitäisi löytää keinoja siihen miten suomalaiset pk-yritykset, jotka työllistävät ympäri maata, ottaisivat nuoria töihin, Kujala sanoo.

Nuorisotakuu pyrkii tarjoamaan kaikille alle 25-vuotiaille sekä vastavalmistuneille alle 30-vuotiaille koulutus-, työkokeilu- tai työpaikan kolmen kuukauden sisällä siitä, kun tämä ilmoittautuu työttömäksi. Osa nuorisotakuuta on koulutustakuu, joka pyrkii takaamaan jokaiselle juuri peruskoulunsa päättäneelle koulutuspaikan.

Suomen Yrittäjät on esittänyt nuorisotyöttömyyden korjaajaksi koulutussopimusta. Siinä nuori olisi ammatillisen oppilaitoksen kirjoilla, mutta opiskelisi pääasiassa työpaikalla. Yrityksen ja opiskelijan välille ei syntyisi työsuhdetta. Nuori olisi oikeutettu opintotukeen, ja yrittäjä maksaisi opiskelijalle kannusterahaa opintojen etenemisestä.

– Jos malli otettaisiin käyttöön, menisimme kohti Sveitsiä, Itävaltaa ja Saksaa, jossa nuorisotyöttömyys on puolet pienempi kuin Suomessa, koska siellä on olemassa tämänkaltainen mestari-kisälli -malli, Kujala toteaa.

Myös oppisopimuskoulutus saa Kujalalta huutia.

– Oppisopimuskoulutuksesta on tullut aikuisväestön täydennyskoulutuskanava, hän sanoo.

Nuoria oppisopimusopiskelijoita oli opetus- ja kulttuuriministeriön mukaan alkuvuodesta alle 200.

SY:n jäsenyrittäjät ovat Kujalan mukaan viestittäneet, että nuorten osaamistasoon nähden turhan korkeat palkan ovat merkittävä syy siihen, ettei nuoria haluta ottaa oppisopimuskoulutukseen. Myös hallinnollinen taakka on merkittävä.

– Erityisesti SAK:n pitäisi miettiä, kumpi on tärkeämpää: estää nuorten syrjäytyminen niin, että päästään työelämään, vai oma vanha periaate minimipalkasta.

Valtiovarainministeriön viimeviikkoisessa budjettiesityksessä nuorisotakuuseen ei esitetty lisärahaa.

Lue lisää Anssi Kujalan mietteitä perjantaina ilmestyvästä Nykypäivästä!

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)