KSML: Kansanedustajien avustajille pohditaan palkankorotusta

Sanomalehti Keskisuomalaisen mukaan eduskunnan kansliatoimikunta pohtii, pitäisikö kansanedustajien avustajille antaa palkankorotus.

  • LKS 20151218 - Kokoomuksen kansanedustaja Eero Lehti (edessä kesk.) sekä muut kollegat eduskunnan syyskauden viimeisessä täysistunnossa Helsingissä 18. joulukuuta 2015. Eduskunta jää istunnon jälkeen joulutauolle. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

    Kansanedustajia avustaa 165 avustajaa.

    ()

Esillä on ollut 2,5 prosentin suuruinen indeksikorotus, joka tulisi voimaan 1. huhtikuuta. Rahassa korotus olisi noin 60–80 euroa.

– Indeksikorotuksesta on keskusteltu kansliatoimikunnassa, mutta en voi kommentoida asiaa enempää, koska asia on keskeneräinen eikä tiedottamisesta ole sovittu. Sen verran voin sanoa, että asia ei tule päätettäväksi vielä tämän viikon kansliatoimikunnan kokouksessa, kertoo eduskunnan hallintojohtaja, kansliatoimikunnan sihteeri Pertti Rauhio.

Eduskunta-avustajien palkka on hieman alle 2 400 euroa kuukaudessa. Jos toimihenkikö avustaa kahta kansanedustajaa, palkka nousee vajaaseen 3 200 euroon.

Avustajat solmivat ensimmäisen työehtosopimuksensa joulukuussa 2013. Siinä sovittiin, että avustajien palkkoja korotetaan 1.4.2013 alkaen 1,9 prosenttia. Sen jälkeen he eivät ole korotuksia saaneet. Avustajat ovat siis olleet nollalinjalla kohta kolme vuotta.

Kansliatoimikunnan jäsenen, kansanedustaja Sinuhe Wallinheimon (kok.) mukaan osa kansliatoimikunnan jäsenistä kannattaa, osa vastustaa palkankorotusta.

– Pidin itse viime kokouksessa hyvin kriittisen puheenvuoron varsinkin korotuksen ajankohdasta. Henkilökohtaisesti toivon, että kansliatoimikunta jäädyttää keskustelun ja korotukset toistaiseksi. Ei ole oikein, että toisaalla yhteiskunnassa puhutaan palkankorotuksista ja toisaalla leikkauksista, hän sanoo.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.