Verkkouutiset

Kansanedustajat vaativat pikavippien korkoja kuriin

Kaikkien kahdeksan eduskuntaryhmän edustajien jättämissä lakialoitteissa esitetään, että kuluttajansuojalakia muutetaan niin, että ns. luottolimiittien avulla ei enää voisi kiertää lain pikavipeille asettamaa korkokattoa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunta keskusteli lakialoitteesta torstaina. Aloitteen allekirjoitti 136 kansanedustajaa.

Lakialoitteen esitellyt kansanedustaja Jari Myllykoski (vas.) kiitteli kansanedustajien tiedotteen mukaan yksimielisyyttä asiassa.

– Lakialoite on siis yli puoluerajojen erittäin merkittävä, ja toivotaan, että tälle lakialoitteelle löytyy se säällinen kohtelu, että tästä tämä laki käsitellään, vaikkapa nyt yhtä hyvällä pieteetillä kuin kansalaisaloite, johon riittää 50 000 nimeä, hän sanoi.

Kuluttajansuojalakiin lisättiin vuonna 2013 säädös pikavippien korkokatosta, jonka mukaan alle 2 000 euron luotoissa korkokatto on viitekorko lisättynä 50 prosentilla. Korkokattoa kuitenkin kierretään myöntämällä niin sanottuja luottolimiittejä, joiden laskennallinen määrä on yli 2 000 ja korko sen mukainen, vaikka asiakas nostaisikin pienemmän summan.

Kansanedustaja Kimmo Kivelä (ps.) totesi, että lakimuutos oli askel oikeaan suuntaan, mutta ei vielä riittävä.

– Pahimpia valuvikoja saatiin korjattua, mutta liukkaat bisnesmiehet ovat kuitenkin varsin kekseliäitä ja ovat hoksanneet porsaanreiät, Kivelä sanoi.

Keskustelussa nostettiin esiin pikavippien aiheuttamat maksuhäiriömerkinnät, joita on yli kahdeksalla prosentilla Suomen aikuisväestöstä. Lisäksi tuotiin esiin, että pikavippien korkojen rajoittamisen lisäksi niiden mainontaa pitäisi rajoittaa.

Kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo (kok.) esitti positiivisen luottorekisterin käyttöönottoa muiden pohjoismaiden tapaan. Tämä helpottaisi ylivelkaantumisvaarassa olevien tunnistamista ajoissa.

Lue myös: SDP:n Lauri Ihalaisen mielestä talousvaliokunnan olisi tuettava pikavippialoitetta

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)