Verkkouutiset

Jarmo Korhonen paljastaa: Media pesi rahaa, lukijoita huijattiin

Ex-puoluesihteeri Jarmo Korhonen valottaa menneiden vuosikymmenten vaalirahoitustapoja tuoreessa kirjassaan Väyrysen valtakunta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Keskustan ex-puoluesihteerin Jarmo Korhosen mukaan medialla ja mainostoimistoilla on ollut iso rooli menneiden vuosikymmenten vaalirahan pesussa.

Korhonen on selvitellyt tuoreessa kirjassaan Väyrysen valtakunta keskustan ja sen läheisjärjestöjen pimeää vaalirahoitusta 1970–1980-luvuilla.

Yksi tapa häivyttää yritysten vaalirahaa puolueille olivat maksetut mainosartikkelijutut, joita toimittajat kirjoittivat. Lukijat eivät tästä tienneet, vaan luulivat lukevansa journalistisesti tuotettua aineistoa.

– En tuntenut tätä tapaa, että tehdään mainosartikkeli eli toimittajat osallistuvat mainosartikkelin tekemiseen, kertoo Korhonen.

Korhonen käy kirjassaan esimerkkinä läpi keskustapuolueen Kansamme Puolesta -lehden käytäntöä. Korhosen mukaan lehden tuloista 60 prosenttia tuli mainosartikkeleista, joissa julkaistiin yrityksille mieluisia kirjoituksia oikeina uutisina.

Korhosen mukaan laskut olivat mielivaltaisia ja ne ohjattiin yleensä yritysten toimitusjohtajille, jotta asia pysyisi salassa. Maksetut tukisummat olivat 3 000 – 70 000 markan välillä. Mainosartikkeleista maksoivat vakuutusyhtiö Sampo-Tarmo, Raision Tehtaat Oy, Vientikunta Muna Oy, Suomen Sokeri Oy, SKOP, Keskus-Sato Oy, Valio, Hankkija, Asko Oy, Lemminkäinen Oy, Rautaruukki Oy, OKO, Nokia Oy, Upo Oy, Wihuri Oy, Lääke Oy, Elementtityö Oy, Partasen Kuljetusliike Oy ja Salpa Oy.

Lista toimittajista tulossa

Korhosen mukaan tämänkaltainen toiminta oli huomattavan yleistä myös monissa muissa poliittisissa julkaisuissa. Käytäntö tunnettiin myös muissa puolueissa.

– Mukana olivat rahamaailma, puolueet ja media, jotka vetivät tavallaan yhtä kättä, kuvaa Korhonen.

Korhosen mukaan käytäntöihin liittyi väärennettyjä, tekaistuja kuitteja ja ylisuuria laskuja, joilla häivytettiin rahavirtoja.

Korhonen on kirjassaan selvittänyt keskustapuolueen ja sen läheisjärjestöjen vaalirahoitusta vuosina 1970–1982. Korhosen mukaan tästä lähes seitsemän miljoonan silloisen markan potista noin puolet tuli piilotetuista, ”isännättömistä” lähteistä.

Korhonen huomauttaa, että hän on tässä kirjassaan keskittynyt vain puolueiden, ei yksittäisten ehdokkaiden rahavirtoihin.

– Vielä suuremmat rahavirrat kulkivat ehdokkaiden kautta. Minulla on aineistoa hallussani, joka osoittaa parinkymmenen poliitikon vaalirahoitusta 70–80-luvuilla, joista ilmenee erinäköisiä välityskanavia rahojen välittämiseksi, Korhonen vihjaa.

Korhonen valmistelee edelleen myös Maan tapa -väitöskirjaansa, joka tulee julki syksyllä 2015. Korhosen mukaan siihen on ”näillä näkymin” tulossa myös lista toimittajista, jotka vastaanottivat merkittäviä taloudellisia etuja elinkeinoelämältä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)