Verkkouutiset

Keskustameppi: Cameron epäonnistui kolminkertaisesti

Europarlamentaarikko Hannu Takkulan (kesk.) mukaan David Cameron epäonnistui kolmesti tavoitteessaan uudistaa Britannian suhdetta Euroopan unioniin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Britannian pääministeri David Cameron lupasi ennen vuoden 2015 vaaleja kansanäänestyksen Euroopan unionin jäsenyydestä, saadakseen taaksensa konservatiivipuolueen EU-kriittiset äänestäjät. Tämän lupauksen varjolla Cameron sai jatkaa Britannian pääministerinä.

Neuvoteltuaan muodollisesti uudet ehdot EU-jäsenyydelle tänä kevään, Cameron asettui Brexit-äänestyksessä EU:n kannattajien puolelle.

– Cameronin poliittisen takinkäännön seurauksena jakautui kahtia Cameronin konservatiivipuolue, Iso-Britannia sekä Euroopan unioni. Tämä on äärimmäinen esimerkki siitä, miten populistinen, omaan pyrkyryyteen perustuva varomaton politiikka voi vaikuttaa koko Euroopan taloudelliseen ja poliittiseen tasapainoon, Hannu Takkula kirjoittaa blogissaan.

Hänen mukaansa Britannian konservatiivipuolue ei ole enää entisensä, kun kansanäänestyksen lähestyessä puolueen johtohahmot hajaantuivat julkisesti eri leireihin.

– Myös Cameron itse joutuu nyt eroamaan. Iso-Britannian kuningaskunnan yhteisöllisyys on vaarassa, kun sekä Skotlanti että Pohjois-Irlanti antoivat selkeän tukensa unionin jäsenyydelle. Skotlanti on jo ilmoittanut harkitsevansa uuden kansanäänestyksen järjestämistä itsenäistymisestä ja sen mahdollisena seurauksena EU-jäsenyyden hakemista, Takkula toteaa.

Brexit-äänestyksen seurauksena myös Euroopan unioni sai ensimmäisen särönsä.

– Cameron heitti ensimmäisen kiven, mutta samankaltaisia kansanäänestyksiä on esittänyt jo äärioikeisto Hollannissa ja Marine Le Pen Ranskassa, Takkula jatkaa.

Hänen mukaansa nyt Euroopan unionilla on peiliin katsomisen paikka, kun iso ja vaikutusvaltainen jäsenmaa eroaa unionista.

– Toisaalta tämä antaa myös mahdollisuuden pysähtyä miettimään uudelta pohjalta koko EU:n tulevaisuutta. EU:n tulisi pyrkiä hoitamaan asiat niin, että kansalaisten ääni tulee paremmin kuulluksi, jotta voidaan välttää äärimmäinen reaktio eli ero yhteisöstä, Takkula kirjoittaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)