Verkkouutiset

Timo Harakka vastaa Hannakaisa Heikkiselle: Yrittäjyyden edistäminen vaatii yhteispeliä

Kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen (kesk.) puolusteli hallituksen ns. yrittäjävähennystä mollaamalla SDP:n tahtoa edistää yrittäjyyttä Suomessa. Kansanedustaja Timo Harakka (sd.) sanoo olevansa kovin pettynyt Heikkisen asennoitumiseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Timo Harakan mukaan yrittäjyyden edistäminen on niin tärkeää, että sen pitää olla hallituksen ja opposition yhteinen asia.

Harakan mukaan SDP kannattaa lämpimästi kaikkia hallituksen esityksiä, jotka kohentavat pienyrittäjien asemaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Ikävä kyllä yli 120 miljoonaa euroa maksava yrittäjävähennys ei ole sellainen, hän kuitenkin sanoo.

Eduskunnan tietopalvelun laskelmat osoittavat, että 60 prosenttia hyödystä kertyy ylimpiin tuloluokkiin. Timo Harakan mukaan ”Yrittäjävähennys” on 75 miljoonan euron lahjoitus yksityislääkäreille, apteekkareille, asianajajille. Keskimääräinen apteekkari saa puhtaana käteen 5700 euroa.

– Suomalainen pienyrittäjä – varsinkin yksinyrittäjä – taistelee toimeentulostaan. Jopa hallituksen omasta lakiluonnoksesta ilmenee, että puolet vähennykseen oikeutetuista ansaitsee alle 10 000 euroa vuodessa.

– Kymppitonnin vuositulosta maksetaan veroa keskimäärin 770 euroa. Viiden prosentin yrittäjävähennys antaa siis enemmistölle enintään 3,20 euroa kuukaudessa – Helsingissä sillä saa yhden bussilipun. Paluumatka pienyrittäjän pitää maksaa jo itse, Harakka laskee.

Harakan mukaan, jos puolet saajista ei hyödy mitenkään, mutta yli puolet rahoista menee rikkaille, yrittäjävähennys on epäonnistunut.

Hän muistuttaa, että SDP on moneen kertaan ehdottanut, että kyseiset 120 miljoonaa käytetään tarkoitukseen, joka auttaa täsmällisesti pienyrittäjiä ja on heidän toiveidensa kärjessä: alle 30 000 euron liikevaihdolla ei tarvitsisi maksaa arvonlisäveroa lainkaan.

– Kun (Hannakaisa) Heikkinen haukkuu SDP:tä, hän ei muista sitäkään, että valtiovarainministerinä Antti Rinne (sd.) nosti ALV-velvollisuuden alarajan 8500 eurosta nykyiseen 10 000:een.

Harakka moittii Heikkistä myös siitä, ettei tämä tietenkään viitsi mainita, että SDP julkaisi 150 miljoonan euron yrittäjäpaketin osana tämän vuoden vaihtoehtobudjettia.

– Esitimme muun muassa, että yksinyrittäjä saisi verovähennyksen palkatessaan ensimmäisen ulkopuolisen työntekijän. Oli ilahduttavaa, että hallitus otti ehdotuksemme mukaan suunnitelmiinsa – Heikkinen unohtaa kertoa, että SDP kelpaa hallitukselle neuvonantajaksi yrittäjyydessä, Harakka sanoo.

Lue myös: ”SDP:n paras anti yrittäjille ovat olleet Antti Rinteen konvehdit”

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)