”Suomalaiset syövät aivan liikaa lihaa – karjataloustuotteille haittavero”

Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ViNO vaatii, että eläintuotteiden tehotuotannon sijasta tuetaan ilmastoystävällistä ja eettistä kasvisruuan tuotantoa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Karjan kasvattaminen lihantuotantoa varten on YK:n mukaan yksi suurimmista globaalin ilmastokriisin aiheuttajista. Vihreisen nuorten mukaan suomalaiset syövät myös terveyssuosituksiin nähden aivan liikaa lihaa. Parantamalla monipuolisen kasvisruuan saatavuutta tehdään kasvisruuasta entistä edullisempaa ja houkuttelevampaa.

– Kasvisruoan suosiminen on nousussa kuluttajien keskuudessa ja kauppojen hyllyt tyhjenevät kasvipohjaisista uutuuksista, sanoo ViNO:n puheenjohtaja Jaakko Mustakallio.

Ruoantuotannon ympäristö- ja ilmastokuormitusta ja tuotantoeläinten kärsimystä on vähennettävä kohdentamalla tukia kestäviin ja eettisiin tuotantotapoihin. Lihan tehotuotannon tukemisesta on luovuttava vaiheittain ja siirryttävä luomutuotannon suuntaan.

– Kaikille karjatalouden tuotteille tulisi harkita sokeriveron kaltaista haittaveroa. Periaatetta on vietävä eteenpäin myös EU-tason tukipolitiikkaan.

– Tavoitteena on terveellisemmän kasvisruoan kulutuksen lisääntyminen ja eläintuotteiden käytön väheneminen. Eläinsuojelulain uudistuksessa on lisäksi tehtävä tuotantoeläinten hyvinvointiin merkittäviä parannuksia. Myös eläintuotannon valvontaa kasvatuksesta eläinten kuljetukseen Suomessa ja EU:ssa on tiukennettava, sanoo ViNO:n puheenjohtaja Saara Ilvessalo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)