Verkkouutiset

Onko Fennovoima yksityinen vai ei? Kansanedustajat erimielisiä

Eduskunnan talousvaliokunta suosittaa voimalan rakentamista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnan talousvaliokunta puoltaa mietinnössään Fennovoiman ydinvoimalan rakentamista. Se esittää eduskunnalle, että yhtiön hakema muutoslupa hyväksytään eduskunnan suuressa salissa.

Valiokunta ei hyväksynyt esitystä yksimielisesti, vaan kaksi edustajaa, Antti Kaikkonen (kesk.) ja Johanna Karimäki (vihr.), jätti mietintöön vastalauseen. Hanketta puolsi 14 edustajaa.

Yksi erimielisyyttä aiheuttava seikka on Fennovoiman omistuspohja.

Valiokunnan puheenjohtaja Mauri Pekkarisen (kesk.) mukaan asia on selvä.

– Mitä asian taloudelliseen puoleen tulee, niin tämä on täysin yksityinen hanke. Julkista rahaa tähän ei käytetä, Pekkarinen sanoi mietinnön julkistamistilaisuudessa.

Karimäen mukaan näin ei ole. Hän muistuttaa, että suuri osa yksityisistä omistajista on kunnallisia energiayhtiöitä. Jos voimalan hinta nousee merkittävästi tai jos tuotettu sähkö osoittautuu suunniteltua kalliimmaksi, kärsijöitä ovat kuntien asukkaat, koska he omistavat kuntien energiayhtiöt.

– Kunnilla on tässä suuri riski, hän sanoo.

Fennovoima lupaa tuottaa sähköä omistajilleen omakustannushintaan, joka on 50 euroa megawattitunnilta. Karimäen ja Kaikkosen arvion mukaan sähkön markkinahinta on todennäköisesti tätä matalampi silloin, kun voimala valmistuu.

Pekkarinen muistuttaa, että ydinvoimala tarvitaan kolmesta syystä: Suomi haluaa vähentää sähkön tuontia Venäjältä, hiilivoimaloita suljetaan merkittävä määrä 20 seuraavan vuoden aikana, ja sähkön kulutuksen ennustetaan lisääntyvän.

Fennovoiman voimalalupaa käsitellään eduskunnan suuressa salissa ensi viikolla. Vihreät aikoo äänestää esitystä vastaan. Ainakin vasemmistoliitto, RKP ja keskusta hajoavat äänestyksessä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)