Verkkouutiset

Sari Essayah: Suomen vaalijärjestelmää pitää uudistaa

Kristillisdemokraattinen puheenjohtajan mielestä nykyinen vaalijärjestelmä ei varmista riittävän hyvin perustuslaillisen kansanvallan toteutumista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Sari Essayah (kd.) on jättänyt eduskunnan puhemiehelle kirjallisen kysymyksen suomalaisesta vaalijärjestelmästä. Hän kysyy asianomaiselta ministeriltä, minkälaisin toimenpitein perustuslaissa turvattua kansanvallan toteutumista suomalaisessa vaalijärjestelmässä aiotaan edistää ja miten varmistetaan äänioikeutettujen yhtäläisen äänioikeuden tosiasiallinen toteutuminen.

Essayahin mukaan nykyinen vaalijärjestelmä ei varmista riittävän hyvin perustuslaillisen kansanvallan toteutumista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

”Merkittävä osa kansastamme on käytännössä ilman äänioikeutta, sillä pienten vaalipiirien korkea äänikynnys merkitsee, että heidän äänensä jää huomiotta”, Essayah sanoo tiedotteessaan.

”Näin ollen ei voida katsoa, että kaikilla olisi tosiasiallisesti yhtäläinen äänioikeus. Vaalijärjestelmästä johtuen pienissä vaalipiireissä pienten ja keskisuurten puolueiden mahdollisuus saada kansanedustajia edellyttää usein suurempien puolueiden kanssa tehtyjä vaaliliittoja, joihin sisältyy kuitenkin monesti haasteellisia kysymyksiä, niin äänestäjän kuin liittoja solmivien puolueiden kannalta”, hän lisää.

Essayahin mukaan myös monet tutkijat ovat esittäneet muutoksia käytössä olevaan vaalijärjestelmään.

”Vaalijärjestelmän muuttamisessa olisi kysymys perustuslaissa turvattujen oikeuksien toteuttamisesta. Uudistus ei saisi jäädä poliittisen tahtotilan varaan. Tasauspaikkajärjestelmän avulla vaalitulos vastaisi nykyistä paremmin kansan vaaleissa ilmaisemaa tahtoa ja korjaisi nykyisin vallitsevan demokratian vääristymän. Tasauspaikkajärjestelmän myötä jokaisen kansalaisen äänellä voidaan katsoa olevan yhtäläinen painoarvo, kuten demokraattisessa järjestelmässä tulisi olla”, Essayah sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)