Verkkouutiset

Eduskuntaryhmissä valmiutta valtiosopimukseen Ruotsin kanssa

Enemmistö ryhmäpuheenjohtajista suhtautuu ainakin periaatteessa myönteisesti valtiosopimukseen Ruotsin kanssa, jos sillä tavoin voidaan vahvistaa yhteistä puolustusta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Enemmistö eduskuntaryhmien puheenjohtajista on Verkkouutisten kyselyssä valmis muodostamaan Ruotsin kanssa jopa valtioliiton, jotta yhteistä puolustusta voidaan vahvistaa.

Verkkouutiset esitti puheenjohtajille seuraavan kysymyksen: Suomi ja Ruotsi tiivistävät puolustusyhteistyötään. Oletteko valmis tiivistämään yhteistyötä valtiosopimukseen saakka?

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Vahvimman tukensa antoi kristillisen Peter Östman.

– Kyllä, hän vastaa.

Neljä muuta ryhmäpuheenjohtajaa suhtautuu asiaan myönteisesti, mutta esittää varauksia.

Kokoomuksen entinen ryhmäpuheenjohtaja Arto Satonen (kysely tehtiin ennen kuin hän siirtyi ryhmäpuheenjohtajan paikalta eduskunnan varapuhemieheksi) sanoo, että Suomi ja Ruotsi jatkavat yhteistyön syventämistä. Näin todetaan hallitusohjelmassa sekä hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa selonteossa, hän huomauttaa.

– Merkittävää on se, ettei yhteistyölle ole ennalta asetettu rajoituksia.

Satonen kannattaa yhteistyön ulottamista myös kriisiaikoihin.

– En sulje pois mahdollisuutta valtiosopimukseen, mutta on huomattava, ettei edes pitkälle viety puolustusliittojärjestely vastaa Nato-jäsenyyden tuomaa turvaa, Satonen sanoo.

Perussuomalaisten Sampo Terho käyttää samaa ilmaisua.

– En sulje pois valtiosopimustasoistakaan puolustusyhteistyötä joskus tulevaisuudessa. Tällä hetkellä mikään puolue tai valtiollinen toimija ei kuitenkaan sellaista ole ehdottanut tai valmistelemassa.

Terho huomauttaa, että yhteistyötä tehdään muuten, ”mikä on hyvä asia ja vahvistaa maiden keskinäistä luottamusta entisestään”.

Vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto sanoo, että yhteistyön tiivistäminen on ”luontevaa”.

– Maat ovat arvopohjaltaan läheiset ja suhteet tiiviit. Puolustuskykymme täydentäisivät ja vahvistaisivat toisiaan. Keskinäinen liittoutuminen keskenään lisäisi Itämeren vakautta, kun maat eivät kuulu Natoon.

Vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekonen sanoo, että Ruotsi on Suomelle luontevin kumppani turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa.

– En periaatteessa näe esteitä yhteistyön syventämiselle. Pohjoismainen yhteistyö myös nauttii laajaa kansalaisten tukea, toisin kuin Nato-jäsenyys. Mahdolliset sopimukset eivät kuitenkaan saa liiaksi kaventaa Suomen itsenäistä liikkumatilaa, Pekonen linjaa.

Keskustan Matti Vanhanen oli kyselyä tehtäessä ryhmäjohtaja. Hän ei usko valtiosopimukseen.

– En pidä valtiosopimusta puolustuksesta mahdollisena ilman valtioliittoa ja se taas ei ole realismia. Puolustusyhteistyötä voidaan muutoin lisätä ilman rajauksia, Matti Vanhanen toteaa.

RKP:n Stefan Wallin ilmoittaa, että ei kannata valtiosopimusta.

SDP:n Antti Lindtman ei vastannut Verkkouutisten kyselyyn.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)