EK:n Jyri Häkämies: Yhteiskuntasopimuksen kattavuus ei ole riittävä

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen mukaan liittokohtaisia neuvotteluita ei voida aloittaa.

  • LKS 20160307 EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies haastattelussa kilpailukykysopimuksesta Helsingissä maanantaina 7. maaliskuuta 2016. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

    EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.

    ()

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen mukaan yhteiskuntasopimuksen kattavuuden täytyy kehittyä, ennen kuin liittokohtaiset neuvottelut sopimuksen soveltamisesta voidaan aloittaa.

– Ei pystytä aloittamaan liittokohtaisia neuvotteluita, koska sopimusta ei voida tällä kattavuudella hyväksyä, Häkämies sanoi tänään maanantaina iltapäivällä Etelärannassa.

SAK:n hallitus hyväksyi yhteiskuntasopimuksen aamupäivällä äänin 14–5. SAK:n jäsenliitoista 40 prosenttia aikoo jättäytyä yhteiskuntasopimuksen ulkopuolelle.

Häkämies muistutti, että viidestä järjestöstä neljä eli Akava, STTK, EK ja Kuntatyönantajat ovat hyväksyneet neuvottelutuloksen.

– Tästä puuttuu erityisesti SAK:n osalta kattavuus. Tästä eteenpäin pallo on vahvasti SAK:lla ja siellä pitää edelleen tehdä työtä sen eteen, että kattavuus täyttyisi, sillä kaikkien tulee olla ratkaisussa mukana.

Häkämies ei suostunut sanomaan, pitääkö kaikkien SAK:n liittojen olla mukana yhteiskuntasopimuksessa, jotta sen kattavuus olisi riittävä.

– Tilanne, jossa lähes puolet on ulkona, ei mahdollista eteenpäin menoa. Kattavuutta tulee parantaa ja sitten arvioidaan tilannetta uudelleen, kun ja jos muutoksia tapahtuu.

Häkämies toivoi, että kattavuus kehittyisi SAK:ssa pikemminkin lähipäivinä kuin lähiviikkoina.

Mikäli SAK olisi hyväksynyt yksimielisesti neuvottelutuloksen, liittokohtaiset neuvottelut palkkaratkaisusta, kilpailukykytoimista ja paikallisesta sopimisesta olisivat käynnistyneet ja toukokuun lopussa olisi arvioitu yhteiskuntasopimuksen kattavuutta.

Ruotsin malli kelpaa EK:lle

Häkämies sanoi, että EK on valmis jatkamaan neuvotteluja pääministeri Juha Sipilän (kesk.) peräänkuuluttamasta Suomen palkanmuodostusmallista tietyin ehdoin.

– Jos sillä tarkoitetaan Ruotsissa käytössä ollutta mallia periaatteiltaan ja jos siihen liittyy veronalennukset ja jos kaikki muut ovat valmiita keskustelemaan, EK on valmis.

Sipilä edellyttää työmarkkinajärjestöiltä sitoutumista useammaksi vuodeksi palkkamalttiin, jotta hallitus voisi toteuttaa ansiotuloveronkevennykset.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.