Verkkouutiset

Hallitus aloittaa budjettiriihensä

Pääministeri Alexander Stubbin (kok.) hallitus kokoontuu tänään Säätytalolle budjettiriiheen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Valtiovarainministeri Antti Rinteen (sd.) budjettiesityksestä käytiin elokuussa kitkerääkin keskustelua. Muun muassa lapsivähennys, erinäiset siirrot budjetin sisällä ministeriöltä toiselle sekä yliopistojen rahoitus herättivät keskustelua. Myös SDP:n ajama kymppiluokka on nostettu taas pöydälle.

Pääministeri Alexander Stubb ennakoi tiistaina, että hallituksen huomenna alkava budjettiriihi ei tule olemaan helppo, mutta hän sanoi olevansa vakuuttunut siitä, että kaikilta hallituspuolueilta löytyy tahtoa kestävien ratkaisujen tekemiseen.

Stubb huomautti jo yli kaksi viikkoa sitten, että julkisuudessa käydyt kiistat ovat valtiovarainministeriön budjettiesityksessä promilleluokkaa. Hän halusi kiinnittää huomion mieluummin suureen kuvaan.

– Talouden näkymät ovat valitettavan epävarmat. Tuorein kesäkuinen talouskasvuennuste tälle vuodelle on 0,2 prosenttia. Jos katsomme Suomen sisäisiä rakenneongelmia, kansainvälistä tilannetta ja EU:n tilannetta, ennusteita joudutaan ehkä hilaamaan alaspäin. Tämä vaikuttaa budjetin tasapainoon ja vähentää liikkumavaraa, Stubb sanoi 12. elokuuta Seinäjoella.

Ensi vuodelle valtiovarainministeriö ennusti kesäkuussa 1,4 prosentin bruttokansantuotteen kasvua. Toteutuuko se, ei nykyoloissa ole ollenkaan varmaa.

Talousennusteiden rukkaamisesta alaspäin on varoitellut myös valtiovarainministeri Rinne.

Ensi vuoden budjettiesityksellä tiukennetaan valtion taloutta. Tavoitteena on velkaantumisen taittaminen, josta sekä edellinen että nykyinen hallitus ovat päättäneet. Budjetin kokonaissumma on noin 53,4 miljardia euroa eli loppusumma laskee toisena vuonna peräkkäin.

Sopeutus uudet ja vanhat päätökset mukaan lukien on kolmen miljardin luokkaa. Valtio otti uutta lainaa viime vuonna 7,1 miljardia euroa. Budjettiesityksen mukaan uutta lainaa otetaan ensi vuonna 4,0 miljardia euroa. Ensi vuonna valtion velka saavuttaa sadan miljardin euron rajapyykin.

Finanssipolitiikan kiristystoimien ohella rakennepaketin toimeenpano on toinen osa ensi vuoden budjettiesityksen isoa kuvaa.

– Rakennepoliittinen ohjelma käynnistettiin viime vuoden budjettiriihessä. Sen tavoitteena on kuroa umpeen julkisen talouden kestävyysvajetta monin kauaskantoisin keinoin: sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisessä tehdään suuri uudistus; kuntarakennetta remontoidaan kestävämmäksi; kuntien tehtäviä ja velvoitteita karsitaan; eläkeuudistuksella pidennetään työuria puolellatoista vuodella; rakenteellista työttömyyttä vähennetään ja opintoaikoja lyhennetään, pääministeri luetteli tiistaina.

Budjettiriihi kestää pari päivää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
Ilmavoimat

Ilmavoimat Nato-tehtäviin Romaniaan

Ilmavoimat lähettää Hornet-hävittäjäosaston Romaniaan kesällä osana Suomen osallistumista Naton yhteisen puolustuksen tehtäviin.

Ilmavoimat

Ilmavoimat Nato-tehtäviin Romaniaan

Ilmavoimat lähettää Hornet-hävittäjäosaston Romaniaan kesällä osana Suomen osallistumista Naton yhteisen puolustuksen tehtäviin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)