Verkkouutiset

Putin ruotuun – Mistral-kaupan peruminen voitaisiin korvata Ranskalle

Kokoomusmepin mukaan EU:n on saatava rivinsä kokoon, jotta Ranskan ja Venäjän välinen Mistral-kauppa saataisiin perutuksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen europarlamentaarikko Petri Sarvamaan mukaan EU:n ei pidä antaa Venäjälle puolivillaisia viestejä, jos kerran päätetään asettaa kovan luokan pakotteita. Tämä pätee varsinkin asesektorilla.

Euroopan unionin jäsenmaat pääsivät tiistaina sopuun uusista Venäjän vastaisista pakotteista. Pakotteet koskevat Venäjän valtio-omisteisten pankkien toiminnan rajoitusta pääomamarkkinoilla, aseiden tuonti- ja vientikieltoa, rajoituksia sotilaskäyttöön tarkoitettujen niin sanottujen kaksikäyttötuotteiden eli tuotteiden, joita voidaan käyttää niin siviili- kuin sotatarvikkeina vientiin sekä rajoituksia tiettyjen öljyn etsintään ja öljynporaukseen liittyvien tuotteiden vientiin.

Ranska solmi vuonna 2011 Venäjän kanssa kaupat kahdesta Mistral-luokan komento- ja hyökkäysaluksesta. Ranskan on määrä toimittaa alukset syksyllä. Kaupan arvo on 1,2 miljardia euroa.

Ranskan asevienti Venäjälle on herättänyt runsaasti keskustelua Ukrainan kriisin vuoksi ja sota-aluskauppojen hyllyttämistä on vaadittu.

Sarvamaa korostaa, että EU:n pitäisi kerätä rivinsä kokoon, jotta Ranskan ja Venäjän välinen Mistral-kauppa saataisiin perutuksi.

– Minkä takia EU-maat eivät voisi esimerkiksi tehdä yhteistä päätöstä, jolla kompensoidaan Ranskalle taloudellinen menetys siitä, että Mistral-kauppa perutaan. Jos kyse on jostain 1,2 miljardista eurosta, niin ei se niin kauhean iso kakku ole, Sarvamaa sanoo Verkkouutisille.

Hänen mielestään tästä pitäisi käydä keskustelua, jotta EU voisi antaa Venäjälle tarkoituksenmukaisen viestin.

– Jos kerran pakotteita asetetaan, niin silloin huononnetaan tilannetta, jos samalla annetaan puolivillainen viesti siitä, että EU:lla ei todellisuudessa ole yhteistä rintamaa.

Sarvamaan mukaan Mistral-kaupan peruminen olisi konkreettinen viesti Putinille: ”Pitäkää te oma linjanne, mutta meillä on tämä oma linjamme.”

– Perusanalyysi on todella tyly; me pelaamme historiallisesti todella vaarallisten asioiden kanssa. EU:n rivit on pakko saada kasaan. Uskon, että tämä tilanne tulee jossain määrin huononemaan.

Lue koko haastattelu perjantaina ilmestyvästä Nykypäivästä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)