Verkkouutiset

Ekonomisti kokoomuksen sopeutusohjelmasta: ”Ei pelkkä leikkauslista”

Pellervon taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Markus Lahtinen pitää kokoomuksen päivitettyä sopeutuslistaa hyvänä kokonaisuutena.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Tämä ei ole pelkästään leikkauslista, vaan tässä on myös talouden toiminnan paranemiseen liittyviä positiivisia vaikutuksia, Markus Lahtinen kommentoi kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubbin blogissaan torstaina julkaisemaa päivitettyä sopeutusohjelmaa.

Lahtisen mielestä on tärkeää, että osa sopeuttamisprosessista tapahtuisi työllisyyden paranemisen kautta ”kuten kokoomus on listassaan esittänyt”.

Noin 800 miljoonaa euroa säästöjä parsittaisiin kasaan toteuttamalla sosiaaliturvaan, työntekoon ja sopimiseen liittyviä uudistuksia, jotka kokoomus on esitellyt Työlista-ohjelmassaan.

Suurin yksittäinen leikkauskohde ovat indeksiin sidotut etuudet, joiden ei annettaisi nousta palkkoja nopeammin.

– On kohtuullisen uskottavaa, että se olisi noin miljardi euroa, jos etuudet kasvavat erittäin maltillisten palkkaratkaisujen verran lukuun ottamatta esimerkiksi eläkeindeksejä, Lahtinen toteaa.

Hän kertoo laskeneensa, että jos kaikki indeksietuudet jäädytettäisiin koko vaalikaudeksi ja vuotuinen inflaatiovauhti olisi 1,5 prosenttia, niin siitä kertyisi yhteensä 2,5 miljardin euron säästöt.

Lahtinen muistuttaa, että miljardiluokan säästötoimenpiteitä ei ole mahdollista saada kasaan, ellei etuusjärjestelmään kosketa. Hän toteaa, että kokoomuksen esityksen tekee reiluksi se, että etuudet nousevat saman verran kuin palkansaajienkin tulot.

Lahtisen mielestä kokoomuksen sopeutuslistassa on olennaista se, että se julkista taloutta on tarkasteltu kokonaisuutena. Sopeutusesitykset eivät sisällä leikkauksia kuntien valtionosuuksiin ja ohjelmaan sisältyy myös keinoja kuntatalouden sopeuttamiseksi.

– Jos pallo siirretään kunnille, siinä käy niin, että kunnallisvero nousee. Sillä tiellä ei voida enää jatkaa.

– Olen itse sitä mieltä, että meidän veroaste on niin korkea että veroastetta ei pitäisi enää lainkaan nostaa, Lahtinen sanoo.

Lue myös: Kokoomukselta kuuden miljardin euron sopeutuspaketti – ”ei kiilusilmäisiä säästölistoja”

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)