Verkkouutiset

Lasse Lehtisen mielestä demareilta puuttuu halu ja uskallus arvioida uudelleen

Filosofian tohtori ja entinen europarlamentaarikko Lasse Lehtinen (sd.) kritisoi puolueensa näköalattomuutta Nato-jäsenyyden suhteen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

”Miksi turvallisuuspolitiikkaa ei nyt terästetä, vaikka Neuvostoliitto lakkasi olemasta yli kaksikymmentä vuotta sitten?”, Lasse Lehtinen kysyy Savon Sanomissa.

Hän kirjoittaa olevansa erityisesti huolissaan sosialidemokraateista, ”joilta tuntuu puuttuvan sekä halu että uskallus uudelleenarviointiin”.

Lehtinen muistuttaa, että monet johtavat sosialidemokraatit olivat synnyttämässä Natoa.

”Naton idea yhdisti Euroopan demaripuolueiden oikeiston ja vasemmiston, eikä keskusteluun sotkettu muita aatteellisia riitoja. Liittyminen Natoon olisi liittymistä arvopohjaltaan demokraattisen yhteisön jäseneksi. Siksi 95 prosenttia EU:n kansalaisista on tuon valinnan tehnyt”, hän perustelee.

”Naton tuomat velvollisuudet ovat mitättömiä verrattuna korvaamattomiin turvatakuihin. Turvallisuudella ei ole hintaa. Maanpuolustuksen kustannukset kasvavat joka tapauksessa. Uuden sukupolven sodankäyntiä ei harjoiteta eilispäivän välineillä. Myös Lepikon torpan multa on menettänyt tehonsa Venäjän uhon edessä”, Lehtinen analysoi.

Naiiviuden huippuna hän pitää Nato-jäsenyyden poissulkemista vaalikauden ajaksi edellisten eduskuntavaalien jälkeen. ”Ikään kuin rauha meidän rajoillamme noudattelisi puoluepäätöksiä tai vaalikausia”, hän ihmettelee.

Lehtinen muistuttaa, että kyselyjen perusteella tiedetään enemmistön siirtyvän jäsenyyden kannattajiksi, mikäli maan poliittinen johto sitä suosittelee. Hänen mukaansa kansanäänestystä ei kannata tästä syystä järjestää, ellei poliittinen johto ole jäsenyyden kannalla.

”Kansan valitsemat edustajat eduskunnassa eivät tietenkään asiaa uskalla päättää, vaikka juuri heille se perustuslain mukaan kuuluisi”, Lehtinen kirjoittaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)