Verkkouutiset

Hallituksen lakiehdotus: Puoluetukea myös muille kuin eduskuntapuolueille

Hallitus esittää muutoksia puoluelakiin ja ehdokkaan vaalirahoituksesta annettuun lakiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hallituksen esittämien lakimuutosten seurauksena eduskuntapuolueen puoluetukea ei jatkossa muutettaisi, vaikka puolet puolueen kansanedustajista luopuisi edustamasta puoluetta eduskunnassa.

Käytännössä siis puoluetuen maksamista jatkettaisiin puolueen eduskuntaryhmän muutoksista riippumatta vaalikauden ajan. Muutos sisältyy hallitusohjelmaan. Hallitus antoi esityksensä eduskunnalle torstaina 22. lokakuuta.

Lisäksi ehdotetaan, että myös muut kuin eduskuntapuolueet voisivat saada puoluetukea. Puoluetukea saisivat puolueet, jotka ovat saaneet vähintään kahden prosentin kannatuksen eduskuntavaaleissa. Muutos edistäisi pienten puolueiden asemaa.

Puoluetukea saavaa puoluetta ei myöskään jatkossa poistettaisi puoluerekisteristä, vaikka se olisi jäänyt ilman kansanedustajapaikkaa kaksissa peräkkäisissä eduskuntavaaleissa.

Puoluetuen käytön valvonta ehdotetaan siirrettäväksi oikeusministeriöltä Valtiontalouden tarkastusvirastolle. Presidentinvaaleissa myös tukiyhdistyksillä olisi jatkossa velvollisuus toimittaa tiedot rahoituksestaan.

Ilmoitusvelvollisuus vaalirahoituksesta europarlamenttivaaleissa laajennettaisiin koskemaan myös toista varaedustajaa.

Esityksen tavoitteena on selkeyttää vaalirahoituslainsäädäntöä, lisätä vaalirahoituksen läpinäkyvyyttä, parantaa valvonnan puolueettomuutta ja edistää pientä kannatusta saaneiden puolueiden taloudellista asemaa.

Muutosten on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2016 alusta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)