Verkkouutiset

”Metsähallituslain uudistus vaarantaa valtion vesialueiden luonto- ja virkistysarvot”

WWF ja Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö epäilevät metsähallituslain uudistuksen vaarantavan luonto- ja virkistysarvot valtion omistamilla vesialueilla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

WWF:n ja Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön mukaan metsähallituslain lakiesitys mahdollistaa nykymuodossaan yleisten vesialueiden ottamisen talouskäyttöön entistä helpommin. Järjestöt pelkäävät tämän vaarantavan luonto- ja virkistysarvot valtion omistamilla vesialueilla.

Metsähallitus on valtion liikelaitos, jonka tehtävät on jaettu liiketoimintaan ja julkisiin hallintotehtäviin. Liiketoiminnan tulosalueita ovat Metsätalous ja Laatumaa, kun taas budjettivaroin kustannettavia julkisia hallintotehtäviä hoitaa Luontopalvelut.

Valtion yleisten vesialueiden hallinta on kuulunut tähän asti Luontopalvelujen vastuulle. Huoleen on järjestöjen mielestä aihetta, sillä jatkossa alueet voitaisiin ottaa nykyistä helpommin talouskäyttöön. Tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi soranottoa.

– Metsähallituslain luonnoksessa ehdotetaan, että miljoonia hehtaareita yleisiä vesialueita siirretään pois luontopalvelujen hallinnasta. Toteutuessaan tämä vaarantaisi vakavasti yhteisten vesiemme luontoarvot. Tietämys vedenalaisen luonnon arvoista ja suojelualueverkoston puutteista kasvaa jatkuvasti ja meriluonnon suojelun edistäminen on helpointa juuri valtion yleisvesillä, WWF Suomen suojelujohtaja Jari Luukkonen kertoo tiedotteessa.

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön toiminnanjohtaja Ilkka Mäkelä puolestaan muistuttaa, että Metsähallituksen toimet vaikuttavat merkittävästi vapaa-ajankalastukseen, joka on noin 1,5 miljoonan suomalaisen suosima luontoharrastus.

– Yleiset vesialueet on säilytettävä osana Metsähallituksen Luontopalvelujen toimintaa ja Luontopalvelujen taseessa, jotta virkistysmahdollisuudet voidaan taata jatkossakin kaikelle kansalle, Mäkelä vaatii.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)